Σε ισχύ ο αντικαπνιστικός νόμος στη Ρωσία

 
Νόμος που απαγορεύει το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους και ο οποίος σκοπό έχει να μειώσει κατά το ήμισυ τον αριθμό των καπνιστών στη χώρα, τέθηκε σήμερα σε ισχύ στη Ρωσία.


Βάσει του νόμου αυτού, το κάπνισμα απαγορεύεται στα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα και στα νοσοκομεία.

Επιπλέον οι καπνιστές δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν διάλειμμα για ένα τσιγάρο στους χώρους εργασίας τους. Το κάπνισμα απαγορεύεται επίσης στα τραίνα, στα ασανσέρ και σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια συμπεριλαμβανομένων των υπουργείων.

Για να καπνίσει κανείς στη Ρωσία θα πρέπει εφεξής να βρίσκεται σε απόσταση 15 μέτρων από τα αεροδρόμια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τους σταθμούς του μετρό.

Τα τσιγάρα δε θα πωλούνται πλέον στα κιόσκια, στους δρόμους της Ρωσίας, όπως συνηθιζόταν μέχρι σήμερα.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί ποιο θα είναι το πρόστιμο για τους παραβάτες.
Πάντως, σήμερα πρώτη ημέρα της εφαρμογής του νόμου, οι καπνιστές δε φάνηκαν διατεθειμένοι να αλλάξουν τις συνήθειές τους.

Στην έξοδο του σταθμού του μετρό Νοβοσλομπόντσκαγια, στο κέντρο της Μόσχας, μπορούσε να δει κανείς πολλούς έτοιμους ν΄ανάψουν τσιγάρο.

Στα εστιατόρια και τα μπαρ μπορεί κανείς να καπνίζει ακόμα, ωστόσο, από την 1η Ιουνίου η απαγόρευση του καπνίσματος θα επεκταθεί στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία.

Επίσης προβλέπονται και άλλα μέτρα όπως αύξηση του φόρου στον καπνό και ο καθορισμός ελάχιστης τιμής για το πακέτο των τσιγάρων.

Στη Ρωσία υπάρχουν περίπου 44 εκατομμύρια καπνιστές, δηλαδή το ένα τρίτο του πληθυσμού. Περίπου 400.000 Ρώσοι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του καπνίσματος.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *