Σε χειρότερη φόρμα οι έφηβοι στο Νότο από τους βορειοευρωπαίους

84D3D4B635BE890343928BED6756F283.jpg

  Οι έφηβοι των πόλεων του ευρωπαϊκού Νότου είναι πιο παχείς και έχουν γενικά χειρότερη υγεία σε σχέση με τους εφήβους του ευρωπαϊκού Βορρά, όπως δείχνει μια νέα ευρωπαϊκή έρευνα με ελληνική συμμετοχή.

Στην έρευνα συμμετείχαν οι Γιάννης Μανιός και Αντώνης Καφάτος, από το Τμήμα Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης αντίστοιχα

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ισπανό Φρανσίσκο Ορτέγκα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γρανάδα, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, μελέτησαν και συνέκριναν συνολικά την υγεία 3.528 εφήβων από τέσσερις πόλεις της Νότιας Ευρώπης και έξι πόλεις της Βόρειας Ευρώπης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγιεινός τρόπος ζωής στην Ευρώπη μέσω διατροφής στην εφηβεία», οι επιστήμονες πήραν δείγματα αίματος για ανάλυση και, παράλληλα, αξιολόγησαν τη σωματική ικανότητα των νέων (δύναμη, ταχύτητα, καρδιαναπνευστική λειτουργία), το πάχος (ολικό και κοιλιακό), καθώς και τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο (μετρώντας το επίπεδο των λιπιδίων, της αρτηριακής πίεσης, της ινσουλινοαντοχής κ.α.).

Όλοι σχεδόν οι ανωτέρω δείκτες έδειξαν ότι οι νοτιοευρωπαίοι έφηβοι είναι σε χειρότερη σωματική φόρμα και πιο παχείς από τους βορειοευρωπαίους συνομηλίκους τους. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι ασκούνται λιγότερο, πράγμα που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί υστερούν σε ταχύτητα και καρδιαναπνευστική λειτουργία.

Από την άλλη όμως, οι διαφορές στη σωματική άσκηση, τη διατροφή ή στους γενετικούς παράγοντες δεν φάνηκε ότι μπορούν να εξηγήσουν τις διαφορές στο πάχος μεταξύ νοτιοευρωπαίων και βορειοευρωπαίων νέων, με συνέπεια, σύμφωνα με τους ερευνητές, να παραμένουν ορισμένα ερωτηματικά επ’ αυτού.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.