Το όνομά του έκανε το γύρο του κόσμου, δεδομένου ότι η επαναστατική μέθοδος την οποία εφάρμοσε, εξαφάνισε κάθε ίχνος καρκίνο σε ασθενείς που βρίσκονταν στο τελικό στάδιο. Ο λόγος για τον Αμερικανό ερευνητή δρ. Στάνλεϊ Ριντέλ, ο οποίος τονίζει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της θεραπείας με Τ- λεμφοκύτταρα σε κλινικές δοκιμές και εξηγεί πως χρειάζεται λίγος χρόνο για να καταπολεμηθούν οι παρενέργειες.
Σε μία κλινική δοκιμή, πάνω από το 90% των ασθενών με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία εμφάνισαν πλήρη ύφεση της νόσου. Σε δύο άλλες κλινικές δοκιμές με 40 ασθενείς που είχαν είτε μη-Χότζκινς λέμφωμα, είτε χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, πάνω από το 80% ανταποκρίθηκαν θετικά στη θεραπεία και περίπου οι μισοί εμφάνιζαν πλήρη ύφεση μετά από ενάμισι έτος.
Όπως λέει ο ίδιος, μιλώντας στο Έθνος: «Η θεραπεία με Τ-λεμφοκύτταρα είναι ένα από τα πολλά είδη ανοσοθεραπείας που έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές».
«Αυτές οι νέες θεραπείες μπορεί να είναι αποτελεσματικές είτε από μόνες τους, είτε σε συνδυασμό με τις ακτινοβολίες και τη χημειοθεραπεία/φαρμακοθεραπεία», αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Σιάτλ..
«H έγκριση για τη θεραπεία με Τ-λεμφοκύτταρα που ανιχνεύουν την πρωτεΐνη CD19 στα καρκινικά κύτταρα θα έρθει μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια», επισημαίνει ακόμη.
Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν, όταν γίνουν οι αντίστοιχες επιστημονικές δημοσιεύσεις εντός του έτους.