Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομειακά απόβλητα

61884C6016E91EDE63AB1F1E94C5B875.jpg

  Σχέδιο δράσης εκτάκτου ανάγκης εκπονήθηκε από το υπουργείο Υγείας, την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Αθηναίων για την άμεση επίλυση του θέματος που έχει προκύψει με τη διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, υπό τον υπουργό ‘Αδωνι Γεωργιάδη και με τη συμμετοχή της υφυπουργού Υγείας Ζέττας Μακρή, του περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, αποφασίσθηκε να αντιμετωπισθεί, σε πρώτη φάση, με τη βοήθεια των νοσοκομείων, το πρόβλημα που έχει προκύψει στη διαλογή των αποβλήτων επιτόπου στο χώρο της Φυλής, για να γίνει διαχωρισμός των ιατρικών αποβλήτων , που θα πηγαίνουν στον αποτεφρωτήρα, από τα αστικά απόβλητα που θα πηγαίνουν για ταφή.

Έτσι τα απορρίμματα που βρίσκονται συγκεντρωμένα στα νοσοκομεία, θα μεταφερθούν με φορτηγά στους χώρους ταφής. Εκεί, κλιμάκια από τα νοσοκομεία υπό την επίβλεψη του επιθεωρητή Δημόσιας Υγείας θα διαχωρίσουν τα απλά απορρίμματα από τα επικίνδυνα.

Το υπουργείο Υγείας θέτει σε προτεραιότητα μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία, την άμεση έκδοση νέας κοινής υπουργικής απόφασης, που θα καλύψει όλα τα νομοθετικά κενά.

Ο υπουργός Υγείας δεσμεύθηκε ότι τα νοσοκομεία θα εξοφλήσουν τα χρέη τους στον αποτεφρωτήρα, που ανέρχονται σε 4,5 εκατομμύρια, τονίζοντας ότι «αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος». Ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι το πρόβλημα θα λυθεί σε πρώτο χρόνο άμεσα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με την καλή συνεργασία που εγκαινιάζουμε σήμερα, θα βρούμε γρήγορα τον τρόπο να μην ξαναδημιουργηθεί».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Σγουρός ευχαρίστησε τον υπουργό Υγείας για την άμεση ανταπόκριση, προκειμένου να επιλυθεί το θέμα με τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα τα οποία πηγαίνουν στο ΧΥΤΑ Φυλής και μπερδεύονται μαζί με τα αστικά. Ο κ. Σγουρός είπε ότι ο αποτεφρωτήρας είναι μια πάρα πολύ καλή μονάδα, από τις καλύτερες στην Ευρώπη και «δεν είναι δυνατό να πληρώνουμε χρήματα, όπως πρόσφατα που δώσαμε 700.000 ευρώ για να φύγουν από εδώ από τον αποτεφρωτήρα οι στάχτες και να πάνε στην Πορτογαλία».

Τα επικίνδυνα αστικά απόβλητα πρέπει να πηγαίνουν στον αποτεφρωτήρα. Τα υπόλοιπα αστικά πρέπει να θάβονται, όπως θάβονται στο ΧΥΤΑ Φυλής, είπε ο κ. Σγουρός υπογραμμίζοντας ότι σήμερα μπαίνει μπροστά αυτό το σχέδιο.

«Δυστυχώς έπρεπε να προκύψει αυτό το πρόβλημα για να δούμε και πάλι τα κενά της νομοθεσίας», ανέφερε ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, προσθέτοντας ότι οι οδηγοί των απορριμματοφόρων του δήμου, είναι πλήρως αμέτοχοι σε αυτή την ιστορία και γι αυτό αποσύρονται οι ποινικές κατηγορίες.

Τέλος ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε τους οδηγούς των απορριμματοφόρων του δήμου ότι δεν έχουν ευθύνη και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση το κράτος να τους αφήσεις ακάλυπτους σε μία περιπέτεια.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *