Σχέδιο από την κυβέρνηση για την αποσυμφόρηση των επειγόντων στις εφημερίες

55FAFF2868C0E7C72B800A39E246C7E3.jpg

  Η αποσυμφόρηση στις εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων αποτελεί βραχυπρόθεσμο στόχο για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ξανθός αναφέρει ότι η καλύτερη λειτουργία τους θα επιτευχθεί με αλλαγές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), διαφορετική οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, «Διαφανή Λίστα Χειρουργείων», επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό και όσο το δυνατό πιο άμεση εξόφληση υπερωριών και εφημεριών στους γιατρούς.

Η εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική και η αυτόνομη λειτουργία των ΤΕΠ είναι η πρώτη παρέμβαση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, ο οποίος εκτιμά ότι «όταν τα ΤΕΠ στελεχωθούν ως αυτόνομα τμήματα σε κάθε νοσοκομείο, θα μπορούν να λειτουργήσουν ως πρώτη γραμμή άμυνας του συστήματος μόνο για τα επείγοντα περιστατικά». Όπως εξηγεί, η αυτόνομη λειτουργία των ΤΕΠ «θα περιορίσει τον πελατειακό μηχανισμό στα νοσοκομεία, αλλά και όσα περιστατικά εμφανίζονται -με προσυνεννόηση -ως επείγοντα στα ΤΕΠ για να νοσηλευθούν σε συγκεκριμένες κλινικές».

Όπως είναι γνωστό, αρκετοί ασθενείς που φτάνουν σήμερα ως έκτακτα περιστατικά στα επείγοντα, νοσηλεύονται τελικά σε κλινικές του νοσοκομείου, σε συνενόηση με το γιατρό τους και με στόχο να τους γίνουν άμεσα εξετάσεις, ακόμη και επεμβάσεις που δεν είναι επείγουσες. Αυτό το φαινόμενο φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει το υπουργείο Υγείας, προωθώντας την επιστημονική και λειτουργική αυτονομία των ΤΕΠ.

Ήδη, οι υπεύθυνοι του υπουργείου Υγείας κάνουν συζητήσεις με Έλληνες καθηγητές Επείγουσας Ιατρικής, όπως ο διευθυντής στο ΤΕΠ του ΠΕΠΑΓΝΗ στην Κρήτη, Παναγιώτης Αγγουριδάκης, ενώ θα ζητήσουν και τις απόψεις άλλων επιστημόνων με γνώση και εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα.

Ακόμη, ο κ. Ξανθός κάνει λόγο για «Διαφανή Λίστα Χειρουργείων», στην οποία, όπως είπε, δεν θα εμπλέκεται ο χειρουργός γιατρός και «δεν θα μπορεί να την παρακάμψει ακόμη κι αν ζητήσει φακελάκι». Ήδη, όπως εξήγησε, παρόμοια λίστα έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε μεγάλο νοσοκομείο της περιφέρειας. «Όταν ένας ασθενής γνωρίζει πότε θα χειρουργηθεί με βάση τη σοβαρότητα της κατάστασής του και ότι η ημερομηνία δεν αλλάζει, δεν θα μπει στη διαδικασία να δώσει φακελάκι», επεσήμανε.

Ως το Α και το Ω για την επιτυχία της αποσυμφόρησης των επειγόντων κατά τις εφημερίες, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, χαραχτήρισε τις προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, οι οποίες όπως σημείωσε «θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, καθώς οι ελλείψεις στο σύστημα είναι μεγάλες».

Ένας ακόμα πυλώνας που θα συμβάλει μακροπρόθεσμα στην καλή λειτουργία των ΤΕΠ, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, είναι η εφαρμογή ουσιαστικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φορντίδας Υγείας στα αστικά κέντρα, αρχικά σε ολοήμερη βάση και αργότερα σε 24ωρη, με επίκεντρο τον οικογενειακό γιατρό, υπεύθυνο για μία συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός και ανέφερε το παράδειγμα ενός παιδιού με υψηλό πυρετό που ζει στο Περιστέρι. «Το παιδί αυτό θα πάει με τους γονείς του σε ένα ιατρείο γειτονιάς κοντά στο σπίτι του. Εκεί, ο οικογενειακός παιδίατρος θα αποφασίσει αν πρέπει να μεταφερθεί σε κάποιο νοσοκομείο Παίδων. Αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι έτσι μόνο τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά θα φτάνουν στις εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων».

Με τα κέντρα υγείας αστικού τύπου και τα ιατρεία της γειτονιάς, το υπουργείο εκτιμά ότι πολλά ελαφρά περιστατικά δεν θα χρειάζεται, πλέον, να περιμένουν στην αναμονή της εφημερίας, στερώντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα των γιατρών να περιθάλψουν σωστά τα βαριά περιστατικά.

Επίσης ο κ. Ξανθός υπογράμμισε ότι προς το παρόν δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του συστήματος των εφημεριών των νοσοκομείων και τόνισε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε οι εργαζόμενοι να αποπληρώνονται, άμεσα, την υπερωριακή εργασία που προσφέρουν.

«Η βούλησή μας είναι μέσα στον Μάιο να αρχίσει να ομαλοποιείται η ροή των πληρωμών για το 2015. Είναι στοιχειώδες καθήκον της Πολιτείας για τους εργαζόμενους και τους γιατρούς που υπηρετούν το σύστημα σε μία δύσκολη περίοδο» κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός, ο οποίος σημείωσε ότι οι λειτουργοί αξίζουν συγχαρητηρίων, καθώς τελευταία είναι αυξημένη η προσέλευση των ασθενών στις δημόσιες δομές και οι ελλείψεις μεγάλες.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *