Σχεδιάζουν την απαγόρευση των τρανς λιπαρών οι ΗΠΑ

21A5764C86CEE40E0ADDF6365DD81191.jpg

  Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναφέρει ότι τα τρανς λιπαρά, που περιέχονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα, πλέον δεν είναι ασφαλή. Σύμφωνα με τους αρμόδιους της υπηρεσίας, μια πιθανή απαγόρευση των τρανς λιπαρών θα μπορούσε να αποτρέψει 7.000 θανάτους και 20.000 καρδιακά επεισόδια ετησίως μόνο στις ΗΠΑ.

Η FDA κατέθεσε την πρότασή της και άνοιξε μια περίοδο 60 ημερών, ώστε να γίνει η σχετική διαβούλευση. «Παρότι η κατανάλωση των δυνητικά επιβλαβών τρανς λιπαρών οξέων μειώθηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ, η τρέχουσα πρόσληψή τους παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Αυτή η κίνηση της FDA αποτελεί σπουδαίο βήμα για την προστασία των Αμερικανών από τους πιθανούς κινδύνους που προκαλούν τα τρανς λιπαρά», δήλωσε η επίτροπος της υπηρεσίας, Margaret Hamburg.

Αν γίνει αποδεκτό το σχέδιο της FDA, τα τρανς λιπαρά θα θεωρηθούν πρόσθετα τροφίμων και δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εκτός και αν υπάρχει επίσημη έγκριση. Το σχέδιό της, πάντως, δεν επηρεάζει τα τρόφιμα με φυσικά τρανς λιπαρά οξέα, τα οποία υπάρχουν σε μικρές ποσότητες σε ορισμένα κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα τεχνητά τρανς λιπαρά οξέα χρησιμοποιούνται τόσο σε επεξεργασμένες τροφές, όσο και στα εστιατόρια, προκειμένου να μεγαλώνει η διάρκεια ζωής των τροφίμων και να βελτιώνεται η γεύση τους. Δημιουργούνται όταν σε φυτικά έλαια προστίθεται υδρογόνο με αποτέλεσμα να παίρνουν στερεά μορφή. Οι διατροφολόγοι επικρίνουν εδώ και χρόνια τη χρήση των τρανς λιπαρών και τονίζουν ότι συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιοπαθειών περισσότερο από τα κορεσμένα λιπαρά.

Ορισμένες εταιρείες τροφίμων έχουν ήδη σταματήσει τη χρήση των τρανς λιπαρών οξέων, ενώ η πόλη της Νέας Υόρκης καθώς και κάποιοι άλλοι δήμοι στις ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει τη χρήση τους. Ωστόσο, συνεχίζουν να αποτελούν κύριο συστατικό των επεξεργασμένων τροφών (π.χ. σε κάποια ποπ κορν που μπαίνουν στο φούρνο μικροκυμάτων ή στις κατεψυγμένες πίτσες), ενώ εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται επίσης και σε πολλά εστιατόρια κατά το τηγάνισμα.

Σύμφωνα με στοιχεία της FDA, η κατανάλωση των τρανς λιπαρών στις ΗΠΑ μειώθηκε από 4,6 γραμμάρια ημερησίως το 2003 σε περίπου 1 γραμμάριο την ημέρα το 2012.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *