Σβήσε τη δίψα σου και χωρίς νερό

 
Το νερό είναι το σημαντικότερο συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού. Το γεγονός αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό, αν αναλογιστούμε ότι αποτελεί το 60% του σωματικού βάρους ενός ενηλίκου. Κατέχει ζωτικό ρόλο στη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών, την ομαλή λειτουργία των οργάνων του ανθρώπινου οργανισμού αλλά και στη θερμορύθμισή του!


Η καθημερινή, λοιπόν, ενυδάτωση είναι θέμα ύψιστης σημασίας για όλους. Χωρίς τροφή μπορούμε να επιβιώσουμε για 7 εβδομάδες περίπου, ενώ χωρίς νερό μόλις 48 ώρες! Υποχρέωση μας είναι η αναπλήρωση των υγρών που αποβάλλονται κάθε 24ωρο μέσω της εφίδρωσης και της διούρησης.

Για ένα μέσο ενήλικο, το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στα 2,5 λίτρα υγρών. Το καλοκαίρι το ποσό αυτό αυξάνεται, κατά περίπτωση, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος υποχρεώνουν τον ανθρώπινο οργανισμό στην αποβολή μεγαλύτερων ποσών υγρών για την επίτευξη της θερμορύθμισης. Έτσι αιτιολογείται και το ότι όσοι δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους σε υγρά παρουσιάζουν συχνά συμπτώματα έντονης κόπωσης, καταβολής και μειωμένης πνευματικής απόδοσης.

Ενυδάτωσε τον οργανισμό σου απολαυστικά!


Μπορείς να το επιτύχεις χρησιμοποιώντας κάθε μορφή υγρού.

Σε αυτά περιλαμβάνονται το γάλα, οι χυμοί φρούτων και λαχανικών, το τσάι, τα αναψυκτικά και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

Κρύες σούπες λαχανικών
Έχουν λίγες θερμίδες μπορείς να τις παρασκευάσεις στο σπίτι και να τις καταναλώνεις στο γραφείο. Θα σε ξεδιψάσουν και θα σε χορτάσουν.

Χυμοί φρούτων
Για να μην επιβαρύνεσαι με πολλές θερμίδες, γέμισε το μισό ποτήρι με φρέσκο χυμό και το άλλο μισό με σόδα ή νερό. Επίσης μπορείς να κάνεις τους χυμούς παγάκια και να τα ρίχνεις στο νερό σου ή στη σόδα.

Καρπούζι
Η περιεκτικότητα σε νερό ξεπερνά το 80%. Έτσι, καταναλώνοντας 200 γραμμάρια από αυτό το φρούτο είναι σαν να πίνεις μισό ποτήρι νερό!

Πράσινο τσάι και βότανα
Περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά και είναι δροσιστικά. Για περισσότερη γεύση πρόσθεσε πορτοκάλι, λεμόνι ή φρέσκια μέντα.

Γιαυρτορόφημα Χτύπα στο μπλέντερ 1 κεσεδάκι γιαούρτι με 2% λιπαρά, 1 χούφτα φράουλες και μισό ποτήρι νερό. Είναι ιδανικό για το πρωινό σου.

Coctails λαχανικών
Ο τοματοχυμός, το καροτόζουμο με λεμόνι, ο αγγουροχυμός με τριμμένο άνιθο είναι δημιουργικές, γευστικές προτάσεις με λίγες θερμίδες.

Ελαφρύ ποτό Προτίμησε στο μπαρ 1 ποτήρι λευκό κρασί αναμεμειγμένο με σόδα και λίγο λάιμ.

Πως θα καταλάβω ότι έχω πάθει αφυδάτωση

Από το αίσθημα της κόπωσης. Όταν αισθάνεσαι κούραση, ζαλάδα ή εξάντληση, τότε δεν έχεις ενυδατώσει καλά τον οργανισμό σου.

Από το χρώμα των ούρων. Όταν αυτό είναι σκούρο κίτρινομ φρόντισε να πιεις πολύ νερό.

Πηγή: shape

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *