SARS-CoV-2: Γιατί το ανοσοποιητικό μπορεί να καθυστερήσει την επίθεση κατά του ιού

Θάνος Ξυδόπουλος

Υπάρχουν άτομα που μπορούν να μολυνθούν με τον ιό SARS-CoV-2 χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα και άλλοι που εμφανίζουν πολύ σοβαρή νόσο. Οι ερευνητές προσπαθούν να καταλάβουν το γιατί. 

Στο εσωτερικό των πνευμόνων μας υπάρχουν εξειδικευμένα ανοσοκύτταρα, που ονομάζονται κυψελιδικά μακροφάγα τα οποία βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος στους πνεύμονες. 

Όταν το σώμα αναγνωρίζει μια ιογενή λοίμωξη, το ανοσοποιητικό σύστημα ξεκινά να παράγει ιντερφερόνες -μια ομάδα κυτοκινών- που βοηθούν στη διαμόρφωση της ανοσολογικής απόκρισης και επομένως είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση της λοίμωξης. 

Ο SARS-CoV-2 είναι ένας αναπνευστικός ιός που προσβάλλει αρχικά το έξω κυτταρικό στρώμα των πνευμόνων, το επιθηλιακό στρώμα. Παρόλο που το επιθηλιακό στρώμα των πνευμόνων είναι ο στόχος του ιού, θεωρείται ότι ο πρώτος τύπος κυττάρου που αντιμετωπίζει ο ιός είναι τα κυψελιδικά μακροφάγα. Μια ομάδα ερευνητών από το Aarhus University, στη Δανία, διερεύνησε πώς αυτά τα σημαντικά κύτταρα αντιδρούν στον ιό SARS-CoV-2. Απομόνωσαν τους κυψελιδικούς μακροφάγους των πνευμόνων και εξέτασαν την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος όταν αντιμετωπίζουν τον ιό SARS-CoV-2.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι κυψελιδικοί μακροφάγοι παράγουν αποτελεσματικά ιντερφερόνες όταν μολύνονται με γνωστούς ιούς, όπως είναι ο ιός της γρίπης. Αλλά οι ερευνητές δεν κατέγραψαν παραγωγή ιντερφερονών όταν οι κυψελιδικοί μακροφάγοι εκτέθηκαν στον ιό SARS-CoV-2. 

Κατά συνέπεια δεν υπάρχει ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος στα αρχικά στάδια μιας λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 και άρα να μην υπάρξουν άμεσα συμπτώματα. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πώς ο SARS-CoV-2 μπορεί να αποφύγει την αναγνώριση από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα ευρήματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην κατανόηση του μηχανισμού πίσω από τη μόλυνση. Επειδή τα κυψελιδικά μακροφάγα δεν αναγνωρίζουν τον SARS‐CoV‐2, αυτή η ιογενής πρόκληση αποτυγχάνει να παράγει μια ανταπόκριση του ανοσοποιητικού μέσω των ιντερφερονών. Αυτό συνεπάγεται ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν ενεργοποιείται κατάλληλα στην αρχική φάση της μόλυνσης και επιτρέπει στον ιό να αναπαραχθεί έως ότου προκαλέσει περαιτέρω βλάβη στον πνευμονικό ιστό.

Διαβάστε ακόμη...