«Σαρώνει» το AIDS στις πιάτσες ιερόδουλων και χρηστών

 
Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη του υπουργείου Υγείας ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου του 2011 έως και σήμερα οι κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν εξετάσει περισσότερα από 24.000 άτομα (πιάτσες ιερόδουλων και χρηστών) και έχουν γίνει 1.180 αιμοληψίες από τις οποίες 85 έχουν βρεθεί θετικές στον ιό HIV.


Σε ανακοίνωσή της η Αρμόδια Αρχή αναφέρει πως: «Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα δρόμου (για μετανάστες και εκδιδόμενα άτομα) έχει προσεγγίσει 4.500 μαγαζιά αλλοδαπών και ελλήνων και 417 οίκους ανοχής και ένα μεγάλο αριθμό ατόμων που εμπλέκονται στην παράνομη πορνεία και δρουν στους δρόμους που προαναφέρθηκαν (1.117 εκδιδόμενες γυναίκες), όπου έχει μοιραστεί ενημερωτικό υλικό και έχει δοθεί ενημέρωση σχετικά με τη δράση των κινητών μονάδων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ στις πλατείες Καραϊσκάκη, Ομονοίας, Βικτώριας και Αμερικής.

Μέχρι σήμερα στις κινητές μονάδες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. έχουν εξεταστεί περισσότερα από 24.000 άτομα και έχουν γίνει 1.180 αιμοληψίες (από τις οποίες 85 έχουν βρεθεί θετικές στον ιό HIV).

Υπάρχει ειδική μέριμνα και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην αγωγή υγείας και την εκπαίδευση της ομάδας στόχος. Το προσωπικό ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. διανέμει πολύγλωσσο ενημερωτικό υλικό σχετικά με την πρόληψη μεταδοτικών νοσημάτων όπως το AIDS, οι Ηπατίτιδες, η Ψώρα και η Φυματίωση.

Παράλληλα δημιουργήθηκε ειδικός οδηγός παροχής δωρεάν υπηρεσιών για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με πληροφορίες για δωρεάν σίτιση, ρουχισμό, προσωρινή στέγαση κ.α.

Η επιδημία στο Κέντρο της Αθήνας δεν θα είχε διαγνωσθεί και στοιχειοθετηθεί εάν το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., πέραν από την θεσμοθετημένη επιδημιολογική επιτήρηση, ή και τα προγράμματα πρόληψης και προαγωγής που υλοποιεί με απόλυτη επιμέλεια.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα διεθνώς και με τις προτεραιότητες της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας ,με το πρόγραμμα παρέμβασης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. γίνεται ειδική στόχευση στα λεγόμενα νοσήματα ανισότητας και φτώχειας δηλαδή στον εντοπισμό και αντιμετώπιση κρουσμάτων AIDS,αλλά και φυματίωσης, ηπατίτιδας και ελονοσίας.

Σημειώνεται ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου έχουν ξεκινήσει αιμοληψίες (πάντα με την έγγραφη συγκατάθεση των εξεταζόμενων) για την διάγνωση του ιού HIV, της ηπατίτιδας B και C και της ελονοσίας, με τα πρώτα αποτελέσματα να μας καταδεικνύουν δραματική αύξηση των συγκεκριμένων νοσημάτων στις ειδικές ομάδες που εξετάζουμε.

Σχετικά με την εξάπλωση του ιού του Αids στους χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών (ΧΕΝ) από το πρώτο τρίμηνο του 2011 είχαμε ενδείξεις για σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων. Ενημερώσαμε άμεσα τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς για την Δημόσια Υγεία (ECDC Στοκχόλμη) και για τα Ναρκωτικά (EMCDDA, Λισσαβόνα) ώστε μέσα από το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης να ενημερωθούν όλοι οι σχετικοί φορείς των κρατών μελών της Ε.Ε.

Στα μέσα του 2011 είχαμε πλέον αποδείξεις για ραγδαία αύξηση του ιού στους χρήστες ναρκωτικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ από το 2000 μέχρι και το 2010, είχαμε κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, 14 νέα περιστατικά Aids σε χρήστες ναρκωτικών. Το 2011 ο συνολικός αριθμός έφτασε τα 241 περιστατικά, μια δραματική αύξηση, που παρατηρήθηκε μόνο στην Αττική, ειδικότερα στους χώρους συνάθροισης των χρηστών και κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.

Από τον Αύγουστο του 2011 είχαμε ξεκινήσει την αθρόα διανομή υγειονομικού υλικού στους χρήστες (σύριγγες, βελόνες, προφυλακτικά) για τον περιορισμό επέκτασης της ενδημίας στην Αθήνα και μέχρι σήμερα διανεμηθεί περισσότερες από 50.000 σύριγγες σε χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών.

Νομοθετήθηκε η δημιουργία νέων μονάδων θεραπείας του Ο.ΚΑ.ΝΑ. στα Νοσοκομεία της χώρας για την ένταξη των χρηστών στις υπηρεσίες υγείας μετά από έλεγχο όλων των μεταδιδόμενων, πιθανώς, νοσημάτων τους.

Έτσι ενώ τον Σεπτέμβριο του 2011 οι μονάδες του Ο.ΚΑ.ΝΑ. στην Αττική ήταν 7 και εξυπηρετούσαν περίπου 2.000 άτομα, τον Απρίλιο του 2012 οι μονάδες έχουν γίνει 26 και καλύπτουν συνολικά 2.820 χρήστες.

Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς (ECDC, EMCDDA, WHO, UNAIDS) για τη καλύτερη δυνατή συνεργασία, την υιοθέτηση των άριστων διεθνώς πρακτικών, την σωστή ανάδειξη του προβλήματος, δεδομένου ότι υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις, ότι η επανεμφάνιση του Αids συμβαίνει ήδη και σε άλλες βαλκανικές κυρίως χώρες».

Πηγή: www.ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.