Στοιχεία-σοκ για την επίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα

Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα είναι διαβητικοί, εκ των οποίων περίπου οι 300.000 δεν το γνωρίζουν. Ο αριθμός των ατόμων με τη συγκεκριμένη ασθένεια στη χώρα μας, έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ εάν προστεθεί σε αυτούς και το ποσοστό των ατόμων με προ-διαβήτη, τότε πάνω από το 20% του ελληνικού πληθυσμού, άνω των 45 ετών σχετίζεται με αυτήν.

Την ώρα που οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, οι ειδικοί τονίζουν πως οι διαβητικοί παρουσιάζουν ίδιο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου με αυτόν των μη διαβητικών που είναι μεγαλύτεροι κατά 15 χρόνια. Ο διαβήτης, δηλαδή, γερνάει την καρδιά και τα αγγεία πρόωρα και 3 στα 4 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη υπολογίζεται ότι θα υποστούν τουλάχιστον 1 καρδιαγγειακό επεισόδιο στη ζωή τους, ενώ έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο -σε σχέση με τα μη διαβητικά άτομα- αυτό το επεισόδιο να είναι θανατηφόρο.

Επίσης, περίπου το 30% των ασθενών με διαβήτη τύπου 1 και το 10 έως 40% αυτών με διαβήτη τύπου 2 θα εμφανίσουν νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, με κοινή επιπλοκή της, την καρδιακή ανεπάρκεια,κύρια αιτία νοσηλείας σε αυτόν τον πληθυσμό. Επιπλέον, ο σακχαρώδης διαβήτης διπλασιάζει τον κίνδυνο κάποιων κακοηθειών, αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, δημιουργεί προβλήματα στα μάτια, στα νεφρά, στα πόδια, προκαλεί στυτική δυσλειτουργία.

«Με αυτά τα δεδομένα εύκολα μπορεί να κατανοήσει κανείς την ανάγκη ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σχετικά με την πάθηση και τις επιπλοκές της, αλλά και το μέγεθος της προσπάθειας που απαιτείται για να διαδοθεί το πολύ σημαντικό κοινωνικό μήνυμα της πρόληψης», τόνισαν σήμερα οι ειδικοί στο πλαίσιο Πανελλήνιας Εκστρατείας ψηφιακής ενημέρωσης η οποία οργανώνεται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Με οδηγό τον Διαβήτη» και θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Νοεμβρίου, ημερομηνία η οποία έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν πολλοί καταξιωμένοι καλλιτέχνες, αθλητές, αλλά και πολιτικοί, οι οποίοι θα υποβάλλονται σε μετρήσεις σακχάρου  με τη βοήθεια νοσηλευτών και στη συνέχεια θα μοιράζονται μέσα από το διαδύκτιο το μήνυμά τους με το κοινό.

Η αξία των εμβολίων στους διαβητικούς

Όπως τόνισε ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ , Νικόλαος Κατσιλάμπρος, είναι «απαραίτητοι και όχι απλά χρήσιμοι οι εμβολιασμοί για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, διότι τα άτομα αυτά κατατάσσονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου». Τα άτομα αυτά, κινδυνεύουν με περισσότερες και βαρύτερες επιπλοκές, ιδίως αυτοί που εμφανίζουν συννοσηρότητες (πχ. Καρδιακή η νεφρική ανεπάρκεια, παχυσαρκία, ΧΑΠ, κλπ.).

Απορρύθμιση και αύξηση επιπέδων σακχάρου αίματος κατά τη διάρκεια της λοιμώξεως, είναι συνήθης και μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα άτομα που θεραπεύονται με ινσουλίνη, τόνισε ο κ. Κατσιλάμπρος.

Επίσης, όπως είπαν οι επιστήμονες και σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εμβόλια όπως της γρίπης, πνευμονιόκοκου και έρπητα ζωστήρα είναι απαραίτητα για την πρόληψη σε διαβητικούς ασθενείς, καθώς είναι η μόνη ασφαλής, οικονομική και αποτελεσματική θεραπεία και προστασία από σοβαρές άμεσες η και μακροχρόνιες επιπλοκές στην υγεία τους.

Παχυσαρκία, η αρχή του κακού

Η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης και το στρες είναι οι πλέον προφανείς λόγοι για την ραγδαία αύξηση του σακχαρώδη διαβήτη και στη χώρα μας. Σε μια φράση: «σύγχρονος τρόπος ζωής». Καθιστική ζωή σε συνδυασμό με κακή διατροφή βάζουν τις βάσεις, από την παιδική ηλικία ακόμη, για την ανάπτυξη διαβήτη στα ενήλικα άτομα.

Ο γενικός γιατρός, Διονύσιος Βλάχος, αναφερόμενος στη σωστή διατροφή, είπε ότι αυτή δεν διαφέρει για το γενικό πληθυσμό και σε έναν διαβητικό. Μάλιστα μπορεί να «κωδικοποιηθεί», το ½ του πιάτου περιλαμβάνει λαχανικά και φρούτα (με έμφαση σε προϊόντα εποχής). Το ¼ του πιάτου περιλαμβάνει άπαχη πρωτεΐνη: Με έμφαση στην κατανάλωση ψαριών, οσπρίων και πουλερικών. Είναι σημαντικό να μειωθεί η κατανάλωση  κόκκινου κρέατος και να αποφευχθεί η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων.

Το ¼ του πιάτου περιλαμβάνει ακατέργαστα δημητριακά (ολικής άλεσης προϊόντα), καθώς τα ακατέργαστα δημητριακά παρουσιάζουν πιο ήπια επίδραση στο σάκχαρο του αίματος και την ινσουλίνη σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα. Υγιεινά Φυτικά Έλαια – με μέτρο: Με έμφαση στην κατανάλωση ελαιόλαδου και αποφυγή  των μερικώς υδρογονωμένων ελαίων και  trans  λιπαρών. Η σημασία της ενυδάτωσης και η πρόσληψη υγρών, χωρίς θερμίδες είναι σημαντική και βέβαια όλα αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται με φυσική δραστηριότητα.

Διαβάστε ακόμη...