Ρουμανία: Συναγερμός για την ιλαρά -Το υπουργείο Υγείας κήρυξε επιδημία σε ολόκληρη τη χώρα

Επιδημία ιλαράς σε εθνικό επίπεδο κήρυξαν στη Ρουμανία οι Αρχές εν μέσω λίαν ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων.

Μετά τη Βρετανία και τη Γαλλία ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς καταγράφηκε το τελευταίο διάστημα και στη Ρουμανία. Σχεδόν 2.000 νέα κρούσματα αναφέρθηκαν στους 29 από τους 41 νομούς της χώρας μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου με τα 200 εξ’ αυτών να καταγράφονται μόνον την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι αυξήθηκε ανησυχητικά ο αριθμός των των παιδιών που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης στα παιδιατρικά τμήμα και τους θαλάμους θεραπείας λοιμώξεων.

Εκστρατεία εμβολιασμού των παιδιών κατά της ιλαράς στη Ρουμανία

Έτσι προχώρησε στην κήρυξη επιδημίας ιλαράς προκειμένου να διευκολύνει τον εμβολιασμό βρεφών ηλικίας από εννέα έως ένδεκα μηνών και μεγαλύτερων παιδιών, που δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο, όπως ανέφερε.

Στη Ρουμανία παρατηρείται τα τελευταία χρόνια συνεχής μείωση του αριθμού των παιδιών που εμβολιάζονται κατά της ιλαράς, λόγω των αντιεμβολιαστικών εκστρατειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο στόχαστρο της νέας καμπάνιας του υπουργείου Υγείας της χώρας θα μπουν και όσοι είναι ανεμβολίαστοι ή με ελλιπή εμβολιασμό. Επίσης, το υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιήσει εκστρατεία ενημέρωσης των γονέων, μαζί με οικογενειακούς γιατρούς, για την καλύτερη τήρηση του προγράμματος εμβολιασμού.

Τα πρώτα συμπτώματα της ιλαράς

Η ιλαρά είναι μια ιογενής ασθένεια, που μεταδίδεται εύκολα, ειδικά σε μη εμβολιασμένα παιδιά και μερικές φορές η εξέλιξή της είναι σοβαρή και μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές, όπως προειδοποιούν στελέχη του υπουργείου Υγείας της Ρουμανίας. Τα πρώτα συμπτώματα της ιλαράς περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, κόκκινα μάτια και δάκρυα, βήχα, πόνο και γενική αδιαθεσία και ένα κόκκινο/καφέ εξάνθημα.
Η εμβολιαστική κάλυψη με την πρώτη δόση, σε εθνικό επίπεδο στη Ρουμανία, είναι στο 78% ενώ με τη δεύτερη δόση στο 62% των επιλέξιμων παιδιών, και βρίσκεται σε πτωτική τάση για περισσότερα από δέκα χρόνια.

Διαβάστε ακόμη...