Ροχαλητό !!! Συμπτώματα, αίτια και τρόποι αντιμετώπισης …

roxalitoΤο ροχαλητό είναι ο θόρυβος συχνότητας 30-1800Hz, που δημιουργείται από τη δόνηση των μαλακών μορίων του φάρυγγα, της μαλακής υπερώας, της σταφυλής, της επιγλωττίδας και των τοιχωμάτων του μεσοφάρυγγα – υποφάρυγγα, κατά τη διέλευση του αέρα κυρίως κατά τη φάση της εισπνοής και σπάνια κατά την εκπνοή ή και στις δύο φάσεις της αναπνοής.

Το ροχαλητό  διακρίνεται σε:

  1. Μη απνοϊκό, το οποίο παράγεται κυρίως από τη μαλακή υπερώα και την σταφυλή, είναι χαμηλών συχνοτήτων και είναι ενοχλητικό για το περιβάλλον. Δεν παρατηρούνται άπνοιες, αλλά λόγω κακής ποιότητας ύπνου, το άτομο εμφανίζει ελαφρά κόπωση και υπνηλία. Η άπνοια είναι η περίοδος, κατά την οποία η ροή του αέρα, δια μέσου της ρινικής κοιλότητας και του φάρυγγα, παύει τουλάχιστον για 10 δευτερόλεπτα.
  1. Απνοϊκό ροχαλητό, το οποίο παράγεται κυρίως στην περιοχή της γλώσσας, είναι υψηλών συχνοτήτων και έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην καρδιά, τους πνεύμονες  και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Κλινικά  συμπτώματα του ροχαλητού

  1. Κόπωση και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
  2. Ανήσυχος ύπνος
  3. Μείωση πνευματικής διαύγειας
  4. Μείωση σεξουαλικής διάθεσης
  5. Πρωινή κεφαλαλγία
  6. Πρωινή ναυτία
  7. Νυχτερινή ενούρηση
  8. Άφθονη εφίδρωση
  9. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Αίτια ροχαλητού

Υπάρχουν τρείς τύποι ροχαλητού ανάλογα με την αιτία που το προκαλεί:

Α) Κεντρικού τύπου. Ο τύπος αυτός είναι σπάνιος και οφείλεται σε βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Β) Αποφρακτικού τύπου. Οφείλεται σε απόφραξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και είναι ο πιο συχνός τύπος. Η απόφραξη του αναπνευστικού μπορεί να εντοπίζεται:

  • Στην περιοχή της μύτης λόγω σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος, υπερτροφίας των ρινικών κογχών, πολυπόδων, υπερτροφίας αδενοειδών εκβλαστήσεων, κακοήθων ή καλοήθων όγκων, αλλεργίας, κ.λ.π
  • Στην περιοχή του φάρυγγα, υποφάρυγγα και λάρυγγα λόγω υπερτροφίας των αμυγδαλών, υπερμεγέθους γλώσσας, σταφυλής και μαλακής υπερώας, στενώσεων του φάρυγγα, παραλύσεων των φωνητικών χορδών, όγκων του λάρυγγα κ.α.. Στα παιδιά η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων και των παρίσθμιων αμυγδαλών, είναι οι συχνότερες αιτίες εμφάνισης του ροχαλητού.
  • Στην περιοχή  της άνω ή κάτω γνάθου όταν υπάρχουν δυσμορφίες της άνω και κάτω γνάθου, όπως μικρογναθία, οπισθογναθία κ.α., κακή σύγκλιση της κάτω γνάθου με το άνοιγμα των κοπτήρων.

Γ) Μικτού τύπου, λόγω βλάβης του κεντρικού νευρικού συστήματος και απόφραξης του ανώτερου αναπνευστικού.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία του ροχαλητού που ακολουθείται από τα αρμόδια ωρλ ιατρικά κέντρα, όπως και από εμάς στο orilacenter είναι  συντηρητική ή χειρουργική ή συνδυασμός και των δύο.

Α. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει

  1. Ελάττωση του σωματικού βάρους, μέχρι να επανέλθει το άτομο στο φυσιολογικό.
  2. Αποφυγή χρήσης αλκοόλ κυρίως τις βραδινές ώρες, γιατί ελαττώνεται ο τόνος των μυών με αποτέλεσμα τη στένωση του στοματοφάρυγγα.
  3. Διακοπή του καπνίσματος ,το οποίο προκαλεί χρόνιες φλεγμονές του αναπνευστικού.
  4. Αποφυγή υπνωτικών, ηρεμιστικών, αντιϊσταμινικών ή άλλων ψυχοφαρμάκων, για τους λόγους που αναφέραμε και στη χρήση του αλκοόλ.
  5. Υγιεινή ύπνου, ύπνος σε κανονικά ωράρια και στη θέση του σώματος που βολεύει καλύτερα.
  6. Αποφυγή βαρέων γευμάτων πριν από τον ύπνο, γιατί εκτός από την κατασταλτική δράση στο ΚΝΣ, προκαλούν και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Β. Φαρμακευτική θεραπεία.

Η φαρμακευτική θεραπεία δεν έχει αποδώσει μέχρι σήμερα ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Γ. Χειρουργική θεραπεία

Η χειρουργική θεραπεία, ανάλογα με την αιτία που προκαλεί το ροχαλητό, μπορεί να είναι:

  1. Αμυγδαλεκτομή και αδενοειδεκτομή λόγω υπερτροφίας αμυγδαλών και αδενοειδών εκβλαστήσεων. Το παιδικό ροχαλητό αντιμετωπίζεται επιτυχώς με την αφαίρεση των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων. Η επιμονή του ροχαλητού μετά την επέμβαση παρατηρείται συνήθως, όταν το ροχαλητό οφείλεται σε άλλες παθολογικές ή νευρολογικές διαταραχές.
  1. Επεμβάσεις στη ρινική κοιλότητα. Η απόφραξη της ρινικής κοιλότητας είναι δυνατόν να αποτελεί την κύρια αιτία του ροχαλητού. Η χειρουργική θεραπεία της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος, της υπερτροφίας των ρινικών κογχών και των πολυπόδων εφαρμόζεται  ως κύρια θεραπεία.
  1. Σταφυλοϋπερωϊοφαρυγγοπλαστική (UPPP) σε περίπτωση μεγάλης σταφυλής και μεγάλης προβολής καμαρών. Όταν η απόφραξη εντοπίζεται στο επίπεδο της υπερώας εφαρμόζεται η σταφυλοϋπερωϊοφαρυγγοπλαστική, για τη διάνοιξη της αποφραγμένης αεροφόρου οδού στην περιοχή του στοματοφάρυγγα. Η επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση αμυγδαλών, τη σμίκρυνση της σταφυλής και τη συρρίκνωση της μαλακής υπερώας.

Σήμερα οι επεμβάσεις αυτές γίνονται με λιγότερο επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές, υψηλής τεχνολογίας ( Ραδιοσυχνότητες, LASER, Υπέρηχοι). Οι τεχνικές αυτές εμφανίζουν πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την παραδοσιακή χειρουργική προσέγγιση. Η εφαρμογή τους είναι εντελώς αναίμακτη και ανώδυνη, αφού δε χρησιμοποιείται καθόλου νυστέρι και ράμματα, ενώ μπορεί να γίνουν και με τοπική αναισθησία.΄Ετσι μειώνεται κατά πολύ ο συνολικός χρόνος της επέμβασης και της ανάρρωσης. Επιπλέον δεν τραυματίζονται γειτονικοί ιστοί, με αποτέλεσμα η διαδικασία της επούλωσης να είναι καλύτερη και να πραγματοποιείται σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Πηγή: http://www.orilacenter.com/ipiresies/laryggologiko-faryggologiko/rohalito/

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *