Ροδόχρους νόσος: Ποιο ρόφημα την καταπολεμά

Η ροδόχρους νόσος, χαρακτηρίζεται από έντονη ερυθρότητα, εξογκώματα και μπιμπίκια στη μύτη και στο υπόλοιπο πρόσωπο. Είναι μια κοινή φλεγμονώδης πάθηση, που προκαλεί χρόνια ερυθρότητα και φλεγμονή στο δέρμα του προσώπου.Κατά καιρούς τα συμπτώματα εμφανίζουν έξαρση και άλλοτε βρίσκονται σε ύφεση. Οι δερματολόγοι δεν είναι βέβαιοι για το τι προκαλεί τη ροδόχρου νόσο, αλλά θεωρούν ότι οφείλεται σε ανωμαλίες των αιμοφόρων αγγείων του προσώπου ή σε βακτήρια του εντέρου που πυροδοτούν μια ουσία, η οποία με τη σειρά της προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στο πρόσωπο.

Αν και δεν έχει βρεθεί ακόμη θεραπεία, νέα μελέτη, εστιάζει στα ευεργετικά οφέλη ενός ροφήματος.

Πρόκειται για τον καφέ, αλλά κυρίως στην καφείνη που περιέχει. Διαπιστώθηκε ότι όσες έπιναν πάνω από τέσσερις καφέδες καθημερινά, είχαν κατά μέσο όρο 23% μικρότερο κίνδυνο για ροδόχρου νόσο, σε σχέση με όσες έπιναν μόνο ένα καφέ το μήνα.

Οι ερευνητές αποδίδουν την ευεργετική δράση του, στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του και στην πρόκληση στένωσης στα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό έχει σα συνέπεια να κυκλοφορεί λιγότερο αίμα, κάτι που περιορίζει την ερυθρότητα του προσώπου. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως ο καφές μπορεί να ωφελήσει και όσους έχουν ήδη την πάθηση, κάτι που θα επιβεβαιωθεί με μελλοντική μελέτη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ ‘Αϊλαντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό δερματολογίας «JAMA Dermatology», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ανέλυσαν στοιχεία για 82.737 γυναίκες, από τις οποίες σχεδόν 5.000 είχαν διαγνωσθεί με ροδόχρου νόσο σε διάστημα 14 ετών.

Διαβάστε ακόμη...