Ρινικά αποσυμφορητικά σπρέι: Ποιοι πρέπει να προσέχουν τη χρήση τους – Νέες οδηγίες του EMA

Νέα μέτρα για φάρμακα που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη, και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ρινικής συμφόρησης, συνέστησε η επιτροπή ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (PRAC). Σκοπός των νέων κατευθυντηρίων είναι να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για σύνδρομο αναστρέψιμης οπίσθιας εγκεφαλοπάθειας (PRES) και για σύνδρομο αναστρέψιμης εγκεφαλικής αγγειοσυστολής (RCVS).

Σύμφωνα με ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), την οποία κοινοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), τα σύνδρομα PRES και RCVS είναι σπάνιες παθήσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν μειωμένη παροχή αίματος στον εγκέφαλο με πρόκληση ενδεχομένως σοβαρών, απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών. Με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, τα συμπτώματα των PRES και RCVS συνήθως υφίονται.

Η PRAC στις νέες οδηγίες συστήνει τα φάρμακα που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη να μη χρησιμοποιούνται από ασθενείς με υψηλή πίεση αίματος που είναι σοβαρή ή αρρύθμιστη (χωρίς θεραπεία ή με αντίσταση στη θεραπεία) ή με σοβαρή οξεία (αιφνίδια) ή χρόνια (μακρόχρονη) νεφρική νόσο ή ανεπάρκεια.

Επιπλέον, η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ συνέστησε στους επαγγελματίες υγείας να συμβουλεύουν τους ασθενείς να σταματούν τη χρήση αυτών των φαρμάκων αμέσως και να αναζητούν θεραπεία, εάν αναπτύσσουν συμπτώματα PRES ή RCVS, όπως ο σοβαρός πονοκέφαλος με αιφνίδια έναρξη, το αίσθημα ασθένειας, ο εμετός, η σύγχυση, οι επιληπτικές κρίσεις και οι οπτικές διαταραχές.

Διαβάστε ακόμη...