Ρίγανη: Ένα άριστο βότανο που προστατεύει τον οργανισμό μας

Εκτός από το υπέροχο άρωμα της που νοστιμίζει τα φαγητά μας, η ρίγανη είναι ένα άριστο βότανο που προστατεύει τον οργανισμό μας. Ανήκει στα λαμιώδη αγγειόσπερμα δικότυλα και χρησιμοποιείται χρόνια στη μαγειρική και στην ιατρική.

Έχει αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τη βρίσκουμε φρέσκια, αποξηραμένη, σε δισκία ή σε μορφή αιθέριου ελαίου. Μπορούμε να κάνουμε τσάι ρίγανης με: 2 κουταλάκια σε μια κούπα ζεστού νερού και να το πίνουμε μέχρι και τρεις φορές την ημέρα. Ένα κουταλάκι έχει την ίδια ισχύ με δυο κούπες κόκκινα σταφύλια. 

Σε ό,τι αφορά την αντιοξειδωτική δράση, σε μελέτη της Αμερικανικής ομοσπονδίας για την πειραματική βιολογία εντοπίστηκε η ουσία καρκαβόλη, ισχυρός αντικαρκινικός παράγοντας για την καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη και του μαστού.

Εξαιρετική επίδραση έχει: στους πονοκεφάλους, στις καρδιακές παθήσεις, στις καούρες, αλλεργίες, άσμα, αρθρίτιδες, πεπτικές διαταραχές, ακμή, πιτυρίδα, βρογχίτιδα, πονόδοντο, εντερικά παράσιτα, ωταλγία, λοιμώξεις του αναπνευστικού, κούραση και μυϊκούς πόνους, ενώ απωθεί και τα έντομα. Η τακτική χρήση βοηθάει στα κρυολογήματα, ιγμορίτιδα, άσθμα και ρευματισμούς.

Περιέχει βιταμίνες A, C, E και μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, σίδηρο, φυτικές ίνες, νιασίνη, ζεαξανθίνη, καροτενοειδή, λουτσίνη και κρυπτοξανθίνη. Η αποξηραμένη ρίγανη είναι πλούσια σε ενώσεις όπως το πτητικό οξύ, βορνεόλη, ροζμαρινικό οξύ και τριτερπενοειδή.

Αν την προσθέσουμε στο κρέας πριν το μαγείρεμα μειώνουμε την οξείδωση του φαγητού κατά 71%. Το έλαιο της ρίγανης είναι φυσικό αντιβιοτικό. Για σίγουρα και καλύτερα αποτελέσματα προμηθευτείτε ρίγανη φρέσκια και μυρωδάτη. Αποφύγετε τις ξεθυμασμένες συσκευασίες που κυκλοφορούν και θυμηθείτε ντοματοσαλάτα χωρίς ρίγανη είναι ποδήλατο χωρίς πεντάλ.

Διαβάστε ακόμη...