Raceforautism.gr: Αθλούμαστε για να κάνουμε ορατή την «αόρατη» αναπηρία του αυτισμού

Τόσο οι συμπολίτες μας στο φάσμα του αυτισμού, όσο και οι οικογένειές τους, συχνά αντιμετωπίζουν σοβαρότατες διακρίσεις σε όλες τις πτυχές της ζωής τους. Από την εκπαίδευση έως και την επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση. Πρόκειται για μια «αόρατη» αναπηρία που το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εργάζεται για να κάνει ορατή μέσα από στοχευμένες δράσεις και προγράμματα που ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία.

Σε αυτό το πλαίσιο και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό (2 Απριλίου), το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, διοργανώνουν τη δράση Race for Autism.

 Από 30 Μαρτίου έως 31 Απριλίου:

Κάνουμε δωρεάν εγγραφή στη σελίδα www.raceforautism.gr.

Πατάμε το link και κατεβάζουμε την εφαρμογή.

Δηλώνουμε το άθλημα στο οποίο επιθυμούμε να πάρουμε μέρος (τρέξιμο, περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι).

Αθλούμαστε.

Καταχωρούμε τον χρόνο του αθλήματος που επιλέξαμε καθώς και μια φωτογραφία (αν θέλουμε) στην πλατφόρμα.

Δεν ξεχνάμε το #raceforautismgr

Η δράση υλοποιείται διαδικτυακά, για την αποφυγή του COVID-19.

Με την ολοκλήρωση της δράσης, οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν θα αποτελέσουν το κολάζ αποδοχής του αυτισμού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου «η έγκαιρη διάγνωση και η επακόλουθη πρώιμη παρέμβαση, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να ανατρέψει την πορεία αυτής της διαταραχής μέχρι και 50% και να αμβλύνει μια de facto ανισότητα. Εργαζόμαστε για να κάνουμε την έως σήμερα «αόρατη» αυτή αναπηρία, ορατή. Εργαζόμαστε τόσο για την κοινωνική όσο και για την επαγγελματική ένταξη των συμπολιτών μας που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού σε κάθε στάδιο της ζωής τους και δη στο πιο σημαντικό, το αρχικό, με έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση».

 

 

Το υπουργείο επεξεργάζεται ένα ολιστικό σχέδιο παρέμβασης με τρεις άξονες:

 

1. ΠΡΩΙΜΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Από την επόμενη σχολική χρονιά (2021-2022) εισάγεται πιλοτικά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς η πρώιμη ανίχνευση του αυτισμού με την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου από παιδοψυχολόγους, αναπτυξιολόγους και άλλους ειδικούς επιστήμονες και την ενσωματώνουμε στη λειτουργία των σταθμών. 

2. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Αξιοποιούνται πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης και στοχευμένης διασύνδεσης ατόμων στο φάσμα του αυτισμού με την αγορά εργασίας – ταυτόχρονα με την οικονομική κινητροδότηση των εργοδοτών.  

3. ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ: Δημιουργούνται εξειδικευμένο ρυθμιστικό πλαίσιο και εξασφαλίζουμε υψηλότερη χρηματοδότηση για μικρές μη-ιδρυματικές δομές εντός του κεντρικού αστικού ιστού (Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης) που φιλοξενούν άτομα στο φάσμα. Έτσι προχωράει η αποιδρυματοποίηση και βοηθιούνται ουσιαστικά οι οικογένειες των συμπολιτών στις μεγάλες αγωνίες τους αναφορικά με την ηλικιακή εξέλιξη και φροντίδα των παιδιών τους. 

Διαβάστε ακόμη...