Θάνος Ξυδόπουλος
Το πόσο ψηλός ή κοντός είστε μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο ορισμένων ιατρικών καταστάσεων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Για παράδειγμα, το να είσαι ψηλός συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής ή ακανόνιστου καρδιακού παλμού, αλλά χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, ανέφεραν ερευνητές από το Rocky Mountain Regional VA Medical Center του Κολοράντο. Ομοίως, τα ψηλότερα άτομα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κιρσών αλλά μικρότερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και υψηλής χοληστερόλης.
Οι ερευνητές κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι οι ψηλότεροι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από έλκη στα πόδια, καθώς και περιφερική νευροπάθεια -νευρική βλάβη στα χέρια και τα πόδια που συχνά περιλαμβάνει μια αίσθηση «καρφίτσας και βελόνας».
Ορισμένες από αυτές τις συνδέσεις είχαν καθιερωθεί στο παρελθόν σε άλλες μελέτες, όπως η σχέση μεταξύ του ύψους και του αυξημένου κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου. Οι πιο κοντοί άνθρωποι μπορεί επίσης να ζουν περισσότερο από τους ψηλότερους, έδειξαν προηγούμενες μελέτες.
Η νέα έρευνα μπόρεσε να υιοθετήσει μια πιο εκλεπτυσμένη προσέγγιση για την εξάλειψη πιθανών παραγόντων χρησιμοποιώντας δεδομένα από την ομοσπονδιακή βάση δεδομένων "Million Veteran Program", η οποία περιέχει γενετικά προφίλ 200.000 λευκών ενηλίκων και πάνω από 50.000 μαύρων ενηλίκων. Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα ως βάση, οι επιστήμονες μπόρεσαν να εξετάσουν περισσότερες από 1.000 παθήσεις, καθιστώντας αυτή τη μελέτη για το ύψος και τις ασθένειες τη μεγαλύτερη στο είδος της.
«Χρησιμοποιώντας γενετικές μεθόδους που εφαρμόστηκαν στο πρόγραμμα "Million Veteran Program", βρήκαμε στοιχεία ότι το ύψος των ενηλίκων μπορεί να επηρεάσει πάνω από 100 κλινικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων αρκετών καταστάσεων που σχετίζονται με κακή έκβαση και ποιότητα ζωής -περιφερική νευροπάθεια, έλκη κάτω άκρων και χρόνια φλεβική ανεπάρκεια», δήλωσε ο Δρ. Sridharan Raghavan, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης. «Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το ύψος μπορεί να είναι ένας μη αναγνωρισμένος μη τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για αρκετές κοινές παθήσεις στους ενήλικες», πρόσθεσε.