Πώς θα προλάβετε τη σαρκοπενία

Ζήσης Ψάλλας

Η μυϊκή μάζα παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία μας. Τόσο πολύ που η σαρκοπενία συνδέονται με ένα εκπληκτικά ευρύ φάσμα καταστάσεων υγείας, από καρδιακές παθήσεις και διαβήτη έως αδυναμία και άνοια.

Στην πραγματικότητα, σε άτομα που έχουν ήδη καρδιακές παθήσεις, εκείνα με τα υψηλότερα επίπεδα μυϊκής μάζας φαίνεται να έχουν τις καλύτερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο. Από την άλλη πλευρά, τα άτομα με τις χαμηλότερες ποσότητες μυών διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα από όλες τις αιτίες. 

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα του να έχουμε ισχυρούς μυς είναι ότι μας βοηθούν να προστατευτούμε από τον διαβήτη. Όταν τρώμε και χωνεύουμε υδατάνθρακες -πατάτες, ψωμί ή ρύζι- η ζάχαρη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός μας και ένα μέρος της στέλνεται στους μύες μας. Οι μυς μας χρησιμοποιούν αυτό το σάκχαρο για ενέργεια ή το αποθηκεύουν ως γλυκογόνο. Αυτή η διαδικασία είναι ένα σημαντικό μέρος του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα και εξηγεί γιατί τα άτομα με λιγότερους μυς είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη.

Αν και η σαρκοπενία είναι ένα φυσικό μέρος της γήρανσης, η μυϊκή απώλεια επιταχύνεται σε μεγάλο βαθμό από την αδράνεια. Καθώς μεγαλώνουμε, τείνουμε να κινούμαστε λιγότερο. Αλλά η άσκηση είναι ένα από τα βασικά σήματα που το σώμα μας χρειάζεται για να διατηρήσει τους μυς μας δυνατούς και υγιείς. Χωρίς αυτό το σήμα οι μυς αρχίζουν να ατροφούν με την πάροδο του χρόνου.

Η μυϊκή απώλεια μπορεί να αποφευχθεί ή τουλάχιστον να επιβραδυνθεί με άσκηση και διατροφή. Η άσκηση με αντίσταση, όπως η άρση βαρών ή η χρήση ελαστικών λωρίδων αντίστασης, βοηθά στη διατήρηση των μυών. Το περπάτημα και το ανέβασμα σκαλοπατιών επίσης μπορεί να σας βοηθήσει.

Οι δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνες, που περιέχουν τροφές όπως άπαχο κρέας, ψάρι, αυγά, γιαούρτι και τυρί μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση περισσότερων μυών από την άσκηση μόνο. Η κατανάλωση πρωτεΐνης λειτουργεί ως ένα σήμα για την ανάπτυξη και τη διατήρηση των μυών. Αλλά καθώς μεγαλώνουμε, τείνουμε να έχουμε μικρότερη όρεξη και να τρώμε λιγότερη πρωτεΐνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο απώλειας μυών. Η λήψη 25-40 γραμμαρίων πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Επιπλέον, τα ευρέως διαθέσιμα συμπληρώματα, όπως η βιταμίνη D, το ιχθυέλαιο και η κρεατίνη μπορούν να βοηθήσουν.

Διαβάστε ακόμη...