Πώς τα βότανα μπορούν να προστατεύουν την καρδιά

Ζήσης Ψάλλας

Στο παρελθόν, το εκχύλισμα Ginkgo biloba L. (GBE) έχει χρησιμοποιηθεί ως δημοφιλές φυτικό φάρμακο για τη θεραπεία ισχαιμικών καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, ο ακριβής μηχανισμός μέσω του οποίου ασκεί τα αντιισχαιμικά αποτελέσματα είναι ακόμη άγνωστος.

Μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Jinlan Zhang από το Ινστιτούτο Materia Medica της Κίνας αποκάλυψε την επιστήμη πίσω από τη ρύθμιση της μεταβολικής ροής στο έμφραγμα του μυοκαρδίου και πώς το GBE προστατεύει την καρδιά από αυτήν την πάθηση.

«Η ρύθμιση του ενεργειακού μεταβολισμού με το Ginkgo biloba L. τράβηξε την προσοχή μας επειδή η καρδιά λειτουργεί συνεχώς και χρειάζεται ενέργεια για να τροφοδοτήσει το κυκλοφορικό σύστημα», είπε ο Zhang.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Pharmaceutical Analysis, αποκαλύπτει πώς η παραγωγή ενέργειας εμποδίζεται στα καρδιομυοκύτταρα που έχουν προσβληθεί από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Για να μιμηθούν τις συνθήκες του μυοκαρδίου, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τραυματισμένα καρδιομυοκύτταρα και τα διερεύνησαν χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό ανάλυσης μεταβολικής ροής.

Ανακάλυψαν ότι η μεταβολική ροή ήταν σαφώς διαταραγμένη σε αυτά τα κύτταρα, τα οποία προτιμούσαν να χρησιμοποιούν εναλλακτικές πηγές άνθρακα αντί της γλυκόζης για να παρέχουν μια σταθερή παροχή ενέργειας. Η  μειωμένη παραγωγή ενέργειας δεν μπόρεσε να αποφευχθεί στα τραυματισμένα κύτταρα.

Κατά τη θεραπεία των τραυματισμένων κυττάρων με GBE, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι το δραστικό συστατικό bilobalide θα μπορούσε να προστατεύσει τα μιτοχόνδρια και να διατηρήσει την παραγωγή ενέργειας. Τα επίπεδα ενζύμων στα υπό θεραπεία κύτταρα μειώθηκαν και απέτρεψαν τη συσσώρευση μεταβολιτών, ενίσχυσαν τη μεταβολική ροή και μείωσαν την πίεση στα καρδιακά κύτταρα.

Η bilobalide δοκιμάστηκε και σε ένα μοντέλο αρουραίου με ισχαιμικό μυοκάρδιο αποδίδοντας παρόμοια αποτελέσματα.

«Το έμφαγμα του μυοκαρδίου είναι ένας σημαντικός κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία σε όλο τον κόσμο και η αποσαφήνιση της παθοφυσιολογίας και των πιθανών θεραπευτικών θεραπειών είναι απαραίτητη», είπε ο καθηγητής Zhang. «Τα ευρήματά μας φαίνονται πολλά υποσχόμενα και αναμένουμε να αντλήσουμε έμπνευση από αυτή την έρευνα για τον μεταβολικό μηχανισμό και την υλική βάση στη θεραπεία του εμφράγματος του μυοκαρδίου».

Διαβάστε ακόμη...