Μελέτη προτείνει οκτώ χαρακτηριστικά γνωρίσματα που καταγράφουν τις βιολογικές οδούς μέσω των οποίων οι ρύποι του περιβάλλοντος συμβάλλουν σε ασθένειες.
Είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι σε ένα μείγμα χημικών ρύπων που οδηγεί σε αλλαγές στο σώμα μας σε πολλούς τομείς, από τη σύλληψη έως τα γηρατειά. Οι ρύποι ρυθμίζουν την γονιδιακή έκφραση, εκπαιδεύουν και διαμορφώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, προκαλούν φυσιολογικές αποκρίσεις και καθορίζουν την υγεία και την ασθένεια.
Η μελέτη συνοψίζει στοιχεία για οκτώ χαρακτηριστικά γνωρίσματα περιβαλλοντικών προσβολών:
1. Οξειδωτικό στρες και φλεγμονή: Όταν εξαντληθεί η αντιοξειδωτική άμυνα, εμφανίζεται φλεγμονή, κυτταρικός θάνατος και βλάβη οργάνων.
2. Γονιδιωματικές μεταβολές και μεταλλάξεις: Η συσσώρευση λαθών στο DNA μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και άλλες χρόνιες ασθένειες.
3. Επιγενετικές μεταβολές: Οι επιγενετικές αλλαγές αλλάζουν τη σύνθεση πρωτεϊνών που είναι υπεύθυνες για την παιδική ανάπτυξη και τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος.
4. Μιτοχονδριακή δυσλειτουργία: Η διαταραχή της ενέργειας μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη ανάπτυξη και να συμβάλει σε χρόνιες ασθένειες.
5. Ενδοκρινική διαταραχή: Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στο περιβάλλον μας, τα τρόφιμα και τα καταναλωτικά προϊόντα διαταράσσουν τη ρύθμιση των ορμονών και συμβάλλουν σε ασθένειες.
6. Τροποποιημένη διακυτταρική επικοινωνία: Οι υποδοχείς σηματοδότησης και άλλα μέσα με τα οποία τα κύτταρα επικοινωνούν μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένης της νευροδιαβίβασης, επηρεάζονται.
7. Τροποποιημένες κοινότητες μικροβίων: Μια ανισορροπία στον πληθυσμό των βακτηρίων και των άλλων μικροοργανισμών στο σώμα μας μπορεί να μας κάνει πιο ευαίσθητους σε αλλεργίες και λοιμώξεις.
8. Μειωμένη λειτουργία του νευρικού συστήματος: Τα μικροσκοπικά σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης φτάνουν στον εγκέφαλο μέσω του οσφρητικού νεύρου και μπορούν να επηρεάσουν τη γνωστική ικανότητα.
Αυτά τα οκτώ χαρακτηριστικά δεν είναι καθόλου ολοκληρωμένα και δεν καταγράφουν την πλήρη πολυπλοκότητα των χημικών και φυσικών ιδιοτήτων των περιβαλλοντικών εκθέσεων, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση των πολύπλοκων μηχανισμών με τους οποίους οι χημικοί ρύποι επηρεάζουν την ανθρώπινη βιολογία και το πώς οι αλλοιωμένες διαδικασίες αλληλεπιδρούν και συμβάλλουν σε ασθένειες ή παρέχουν οφέλη για την υγεία, καθόλη τη διάρκεια της ζωής.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell και έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Columbia Mailman, του Πανεπιστημίου Ludwig Maximilian και Πανεπιστημίου Hasselt.