Πώς οι νευρώνες μειώνουν το σωματικό λίπος και ενισχύουν την καύση θερμίδων

Ζήσης Ψάλλας

Αυτό που πυροδοτεί τη διάσπαση των αποθηκευμένων μορίων λίπους είναι τα νεύρα που είναι ενσωματωμένα στον λιπώδη ιστό, και μια νέα μελέτη σε ποντίκια αποκαλύπτει τώρα ότι αυτοί οι νευρώνες καύσης λίπους έχουν προηγουμένως μη αναγνωρισμένες δυνατότητες. Εάν λάβουν το σωστό σήμα, έχουν μια εκπληκτική ικανότητα να αναπτυχθούν.

Αυτό το σήμα είναι η ορμόνη λεπτίνη, η οποία απελευθερώνεται από τα ίδια τα λιπώδη κύτταρα. Σε πειράματα με ποντίκια που περιγράφονται στο περιοδικό Nature, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κανονικά θαμνώδες δίκτυο νευρικών ινών εντός του λιπώδους ιστού συρρικνώνεται απουσία της λεπτίνης και μεγαλώνει ξανά όταν η ορμόνη χορηγείται ως φάρμακο. Αυτές οι αλλαγές αποδείχθηκε ότι επηρεάζουν την ικανότητα των ζώων να καίνε θερμίδες και ειδικότερα το αποθηκευμένο λίπος.

Η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε εξετάζοντας τι συμβαίνει στα ποντίκια που δεν παράγουν λεπτίνη από μόνα τους και πώς αντιδρούν όταν τους χορηγείται λεπτίνη.

Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που αναμεταδίδει σήματα μεταξύ των εναποθέσεων λίπους και του εγκεφάλου, επιτρέποντας στο νευρικό σύστημα να περιορίσει την όρεξη και να αυξήσει τις ενεργειακές δαπάνες για τη ρύθμιση του σωματικού βάρους.

Όταν τα ποντίκια έχουν γενετικά τροποποιηθεί για να σταματήσουν να παράγουν λεπτίνη, γίνονται τρεις φορές βαρύτερα από τα κανονικά ποντίκια. 

Δίνοντας ωστόσο σε αυτά τα ποντίκια μια δόση λεπτίνης, αρχίζουν να τρώνε λιγότερο και να κινούνται περισσότερο. Αλλά όταν οι ερευνητές έδιναν για δύο εβδομάδες λεπτίνη, σημειώθηκαν πιο βαθιές αλλαγές: τα ζώα άρχισαν να διαλύουν το λευκό λίπος -το οποίο αποθηκεύει αχρησιμοποίητες θερμίδες- σε φυσιολογικά επίπεδα και ανέκτησαν την ικανότητα να χρησιμοποιούν μια άλλη μορφή λιπώδους ιστού, το καφέ λίπος, για να παράγουν θερμότητα.

Χρησιμοποιώντας μια τεχνική απεικόνισης των νεύρων μέσα στο λίπος, οι ερευνητές εντόπισαν τα αποτελέσματα της λεπτίνης στους νευρώνες που είναι ενσωματωμένα στο λίπος μέχρι την περιοχή του υποθάλαμου του εγκεφάλου. Και βρήκαν ότι το μήνυμα που προάγει την ανάπτυξη της λεπτίνης ταξιδεύει μέσω του νωτιαίου μυελού στους νευρώνες του λίπους.

Αυτή η εργασία παρέχει το πρώτο παράδειγμα για το πώς η λεπτίνη μπορεί να ρυθμίζει την παρουσία νευρώνων στο λίπος, τόσο του λευκού όσο και του καφέ.

Διαβάστε ακόμη...