Πώς μπορείτε να μειώσετε τις φθαλάτες

Ζήσης Ψάλλας

Οι φθαλάτες, είναι συνθετικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικών. Βοηθούν να είναι το πλαστικό πιο ευέλικτο και πιο δύσκολο να σπάσει.

Παρά την αφθονία τους σε πολλά προϊόντα, οι φθαλάτες μπορεί να είναι επιβλαβείς για τις εγκύους και τα παιδιά τους. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να διαταράξουν το ενδοκρινικό σύστημα, τους αδένες που απελευθερώνουν ορμόνες και δρουν ως χημικοί αγγελιοφόροι του σώματος. Μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να κάνουν τις έγκυες γυναίκες να γεννήσουν πιο νωρίς τα μωρά τους. Επίσης δείχνουν ότι τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα φθαλικών ενώσεων μπορεί να έχουν χαμηλότερο IQ (δείκτης νοημοσύνης), χαμηλότερη ανάπτυξη κοινωνικής επικοινωνίας, και ότι αυτά τα παιδιά είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν υπερκινητικότητα και διάσπαση της προσοχής (ΔΕΠΥ) καθώς και προβλήματα συμπεριφοράς.

Οι φθαλάτες μπορούν να εισέλθουν στα τρόφιμα σε πολλά σημεία της αλυσίδας εφοδιασμού, μεταξύ άλλων μέσω των πλαστικών σωλήνων για υγρά κατά την παραγωγή, πλαστικών δοχείων αποθήκευσης και γαντιών παρασκευής τροφίμων. Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορούν να απορροφήσουν φθαλάτες μέσω της έκθεσής τους κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Το έτοιμο φαγητό δεν αποφεύγει τον κίνδυνο. Μια μελέτη για παιδιά και ενήλικες στις ΗΠΑ έδειξε ότι όσοι έτρωγαν φαγητό έξω από τα σπίτια τους είχαν υψηλότερα επίπεδα φθαλατών.

Δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβετε ποια προϊόντα έχουν υψηλά επίπεδα φθαλικών ενώσεων. Αν και οι φθαλάτες πρέπει να αναφέρονται στις ετικέτες των συστατικών, μερικές φορές περιλαμβάνονται ως μέρος του αρώματος, γεγονός που τους επιτρέπει να εξαιρούνται από τη λίστα συστατικών.

Μια εύκολη αλλαγή είναι να αλλάξετε όλα τα πλαστικά δοχεία συσκευασίας τροφίμων με γυάλινα δοχεία. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, να αφήνετε το φαγητό να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το τοποθετήσετε σε πλαστικά δοχεία αποθήκευσης τροφίμων.

Μη βάζετε πλαστικές συσκευασίες στο φούρνο μικροκυμάτων, επειδή οι φθαλάτες μπορούν να μεταναστεύσουν από τα δοχεία αποθήκευσης τροφίμων στα ίδια τα τρόφιμα.

Μπορείτε επίσης να μειώσετε την έκθεση σε φθαλάτες ελέγχοντας τις ετικέτες για να αποφύγετε τη χρήση προϊόντων που τις περιλαμβάνουν, τρώγοντας λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα τα οποία ενδέχεται να τις έχουν απορροφήσει κατά την παραγωγή. Με άλλα λόγια, μαγειρέψτε περισσότερα σπιτικά γεύματα.

Διαβάστε ακόμη...