Θάνος Ξυδόπουλος
Ορισμένοι ψυχολόγοι εργάζονται για την κατανόηση και τη μέτρηση της σιωπηρής προκατάληψης η οποία πηγάζει από στάσεις ή στερεότυπα που σε μεγάλο βαθμό δεν είναι συνειδητά.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν αυτές τις σιωπηρές προκαταλήψεις. Αλλά πώς μπορούμε να αποκαλύψουμε προκαταλήψεις που δεν γνωρίζουμε ότι έχουμε;
Υπάρχουν ορισμένα μέτρα της έμμεσης προκατάληψης. Το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ονομάζεται Implicit Association Test (IAT). Οι ερευνητές έχουν δημοσιεύσει χιλιάδες άρθρα βάσει του IAT από τη δημιουργία του το 1998.
Το IAT μετρά τη δύναμη των συσχετίσεων μεταξύ κοινωνικών ομάδων και αξιολογήσεων (όπως το καλό και το κακό). Οι προ-λευκές σιωπηρές προκαταλήψεις είναι διαδεδομένες.
Άλλες δοκιμές αποκαλύπτουν προκαταλήψεις έναντι των ομοφυλόφιλων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των παχύσαρκων. Δείχνουν επίσης ότι οι άνθρωποι συνδέουν πιο συχνά τους άνδρες με την επιστήμη από ό, τι συνδέουν τις γυναίκες.
Οι ερευνητές έχουν δείξει ότι οι βαθμολογίες των ατόμων στο IAT προβλέπουν το πώς συμπεριφέρονται. Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε ότι οι γιατροί με υψηλότερα επίπεδα έμμεσης φυλετικής προκατάληψης ήταν λιγότερο πιθανό να προτείνουν κατάλληλη θεραπεία σε έναν μαύρο ασθενή από έναν λευκό ασθενή με στεφανιαία νόσο.
Μια μετα-ανάλυση περισσότερων από 150 μελετών υποστηρίζει επίσης την ιδέα ότι υπάρχει μια αξιόπιστη σχέση μεταξύ της σιωπηρής προκατάληψης, που μετράται από το IAT και της συμπεριφοράς στον πραγματικό κόσμο.
Ενώ η σχέση μεταξύ φυλετικής προκατάληψης της συμπεριφοράς είναι ισχυρή, είναι αρκετά μικρή. Αλλά το μικρό δεν σημαίνει ασήμαντο.
Τα μικρά αποτελέσματα μπορούν να έχουν σωρευτικές συνέπειες τόσο σε κοινωνικό επίπεδο (σε πολλά διαφορετικά άτομα που λαμβάνουν αποφάσεις) όσο και σε ατομικό επίπεδο (σε πολλές διαφορετικές αποφάσεις που λαμβάνει το άτομο). Και ορισμένες σιωπηρές προκαταλήψεις σχετίζονται περισσότερο με τη συμπεριφορά από άλλες π.χ. το τι ψηφίζει κάποιος.