Πώς μας δίνει ενέργεια η καφεΐνη;

Ζήσης Ψάλλας

Καθώς τα ωράρια του σχολείου και της δουλειάς μας αρχίζουν να επιστρέφουν στο κανονικό, πολλοί από εμάς θα βρεθούν να ψάχνουν πώς να βγάλουν πέρα ​​την ημέρα. Συχνά, αυτό έρχεται με τη μορφή καφεΐνης -ας πούμε, σε ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι, ή ίσως σε ένα κουτάκι κόκα κόλα ή Red Bull.

Αν αυτό σας ακούγεται οικείο, δεν είστε οι μόνοι. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 85% των ανθρώπων καταναλώνουν τουλάχιστον ένα ρόφημα που περιέχει καφεΐνη την ημέρα, με μέση ημερήσια πρόσληψη 165 mg καφεΐνης, ισοδύναμη με αυτή που βρίσκεται σε σχεδόν δύο φλιτζάνια καφέ. Για τους ενήλικες των ΗΠΑ, ο καφές είναι η πιο κοινή πηγή καφεΐνης, ακολουθούμενος από το τσάι, τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά και τα τρόφιμα.

Πώς, λοιπόν, η καφεΐνη μας δίνει ώθηση ή μας βοηθά να καταπολεμήσουμε την κούραση μετά από μια δύσκολη μέρα ή άγρυπνη νύχτα; Όταν καταναλώνετε καφεΐνη, απορροφάται μέσω της γαστρεντερικής οδού στο κυκλοφορικό σας σύστημα, ταξιδεύοντας σε όλο το σώμα και περνώντας εύκολα στον εγκέφαλό σας. Ανάλογα με το άτομο, οι συγκεντρώσεις στο αίμα κορυφώνονται από 15 λεπτά έως δύο ώρες μετά την κατανάλωση. Ο μεταβολισμός της καφεΐνης ποικίλλει επίσης από άτομο σε άτομο, και χρειάζονται δύο έως 12 ώρες για να μειωθεί στο μισό. Όταν οι συγκεντρώσεις στο αίμα κορυφώνονται, είναι πιθανό να νιώσετε τη χαρακτηριστική επίδραση της καφεΐνης: μια ώθηση στην ενέργεια.

Ο λόγος για αυτό το φαινόμενο είναι ότι η καφεΐνη μπλοκάρει συγκεκριμένους υποδοχείς στον εγκέφαλο που μεσολαβούν σε κρίσιμες λειτουργίες όπως ο ύπνος, η διέγερση, η γνώση, η μνήμη και η μάθηση. Όταν αυτοί οι υποδοχείς λειτουργούν ως συνήθως, επιβραδύνει την εγκεφαλική δραστηριότητα, προκαλώντας υπνηλία ή υπνηλία. Ωστόσο, παρουσία καφεΐνης, αυτοί οι υποδοχείς μπλοκάρονται και επηρεάζεται η απελευθέρωση χημικών αγγελιαφόρων ή νευροδιαβιβαστών. Αυτό αίρει προσωρινά την κούραση και προάγει την εγρήγορση. Συγκεκριμένα, ο αποκλεισμός συγκεκριμένων υποδοχέων στα βασικά γάγγλια -μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με μια σειρά από σημαντικές λειτουργίες όπως το συναίσθημα, η γνώση και διάφοροι τύποι μάθησης- μπορεί να είναι το κλειδί για την παραγωγή αυτής της ενίσχυσης μετά την καφεΐνη.

Προσοχή όμως, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν άγχος ή νευρικότητα μετά την κατανάλωση καφεΐνης, κάτι που μπορεί να αντισταθμίσει το όφελος από τα ενδυναμωτικά αποτελέσματά της.

Διαβάστε ακόμη...