Πώς η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική

Ζήσης Ψάλλας

Η διαλείπουσα νηστεία είναι ένας τρόπος απώλειας βάρους που περιορίζει το χρονικό διάστημα εντός της ημέρας που επιτρέπεται να τρώνε. 

Σε μια τελευταία μελέτη, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι δεν είναι πιστοί στη διαλείπουσα νηστείας τους, χωρίς να το συνειδητοποιούν. Η μελέτη διεξήχθη για τρεις ημέρες και στόχευε να ανακαλύψει πώς άλλαξε η διατροφή και η σωματική δραστηριότητα γύρω από μια περίοδο περιορισμού των θερμίδων.

Μια ομάδα ανδρών ολοκλήρωσε δύο δοκιμές. Την πρώτη δοκιμαστική ημέρα, τους ειπώθηκε ότι θα έτρωγαν μια δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων (περίπου 700 θερμίδες) την επόμενη μέρα.

Καθόλη τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας, οι ερευνητές παρακολούθησαν πόσο έτρωγαν οι συμμετέχοντες και εκτίμησαν την πείνα τους πριν και μετά από κάθε γεύμα. Η σωματική τους δραστηριότητα καταγράφηκε επίσης όλη την ημέρα.

Το άλλο πρωί, μετά την ολοκλήρωση της ημέρας δίαιτας, μετρήθηκε η πρόσληψη τροφής σε απεριόριστο πρωινό και αξιολογήθηκε η πείνα τους πριν και μετά το γεύμα.

Κάθε συμμετέχων ολοκλήρωσε επίσης μια δοκιμή ελέγχου που ακολούθησε την ίδια μέθοδο. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής ελέγχου, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν μια τυπική δίαιτα (περίπου 2.800 θερμίδες) αντί για μια δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων.

Όταν ακολούθησαν τη δοκιμή δίαιτας χαμηλών θερμίδων, οι συμμετέχοντες έφαγαν 6% περισσότερο την πρώτη ημέρα της μελέτης και 14% περισσότερο στο απεριόριστο πρωινό. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι έτρωγαν περισσότερο επειδή ήξεραν ότι η πρόσληψη τροφής θα ήταν περιορισμένη την επόμενη ημέρα, παρά επειδή ένιωθαν πιο πεινασμένοι.

Η σωματική δραστηριότητα ήταν επίσης 11% χαμηλότερη την ημέρα πριν τη δίαιτα χαμηλών θερμίδων και 18% χαμηλότερη την ημέρα της δίαιτας. 

Οι διαλείπουσες δίαιτες υποθέτουν ότι το έλλειμμα θερμίδων που παράγεται δεν ανακτάται κατά τη διάρκεια της απεριόριστης περιόδου. Ωστόσο, η μελέτη αυτή δείχνει ότι η λίγο περισσότερη κατανάλωση και η μείωση της αυθόρμητης σωματικής δραστηριότητας μπορεί να φτάνουν για να ανακτήσει κανείς σχεδόν το μισό από αυτό το έλλειμμα θερμίδων. 

Οι πληροφορίες της μελέτης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διαλείπουσας νηστείας. Το να είστε πιο προσεκτικοί όταν τρώτε πριν και μετά από μια περίοδο περιορισμού θερμίδων και ενσωματώνοντας την άσκηση στα σχέδια διατροφής, θα μπορούσε να συμβάλει σε αύξηση της απώλειας βάρους.

Διαβάστε ακόμη...