Ζήσης Ψάλλας
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Medicine υποδηλώνει ότι οι διαταραχές στη μετατροπή της χοληστερόλης σε χολικά οξέα μπορεί να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της άνοιας.
Λίγα είναι γνωστά για το πώς η υψηλή χοληστερόλη στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ ή άλλων μορφών άνοιας, αλλά η κατανόηση των υποκείμενων διαδικασιών μπορεί να θέσει τα θεμέλια για την ανακάλυψη νέων θεραπειών. Για να διερευνήσουν εάν οι ανωμαλίες στον καταβολισμό της χοληστερόλης μέσω της μετατροπής της σε χολικά οξέα συνδέονται με την ανάπτυξη άνοιας, οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 1.800 άτομα από δύο προοπτικές μελέτες.
Οι ερευνητές διερεύνησαν εάν ο καταβολισμός της χοληστερόλης συσχετίστηκε με εγκεφαλικές ανωμαλίες τυπικές της νόσου Αλτσχάιμερ και της αγγειακής άνοιας. Στη συνέχεια εξέτασαν εάν η έκθεση σε φάρμακα μείωσης της χοληστερόλης του αίματος που εμποδίζουν την απορρόφηση του χολικού οξέος στην κυκλοφορία του αίματος συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο άνοιας σε περισσότερους από 26.000 ασθενείς από κλινικές γενικής πρακτικής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τέλος, εξέτασαν 29 δείγματα αυτοψίας για να προσδιορίσουν εάν τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ τείνουν να έχουν αλλοιωμένα επίπεδα χολικών οξέων στον εγκέφαλό τους.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος αγγειακής άνοιας αυξήθηκε για τους άνδρες, αλλά όχι για τις γυναίκες, με το μεγαλύτερο αριθμό συνταγών φαρμάκων που εμποδίζουν τα χολικά οξέα.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο καταβολισμός της χοληστερόλης και η σύνθεση χολικών οξέων μπορεί να επηρεάσουν την πρόοδο της άνοιας μέσω ειδικών για το φύλο επιδράσεων στις οδούς σηματοδότησης του εγκεφάλου.
Ωστόσο, απαιτούνται πρόσθετες μελέτες καθώς η έρευνα είχε σχετικά μικρό αριθμό αυτοψιών. Επιπλέον, απαιτούνται πειραματικές μελέτες για την καλύτερη κατανόηση του ρόλου της διάσπασης της χοληστερόλης στην άνοια.
«Για να επεκτείνουμε περαιτέρω αυτά τα ευρήματα, εξετάζουμε εάν εγκεκριμένα φάρμακα για άλλες ασθένειες που μπορούν να διορθώσουν ανωμαλίες σηματοδότησης του χολικού οξέος στον εγκέφαλο θα μπορούσαν να αποτελέσουν νέες θεραπείες για τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Madhav Thambisetty, και επικεφαλής της Μονάδας Κλινικής και Μεταφραστικής Νευροεπιστήμης στο Εργαστήριο Νευροεπιστήμης της National Institute on Aging.