Ζήσης Ψάλλας
Αν θέλετε να μάθετε και να απολαύσετε προκλητικά αθλήματα όπως σέρφινγκ ή αναρρίχηση βράχου μπορεί να είναι καλό να τρέχετε σε διάδρομο ή να διατηρείτε μια πρακτική γιόγκα στο σπίτι.
Ο ερευνητής Hui-quan Li και ο διακεκριμένος καθηγητής Nick Spitzer του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, εντόπισαν βασικές νευρολογικές τροποποιήσεις μετά από συνεχή άσκηση. Συγκρίνοντας τους εγκεφάλους των ποντικών που ασκήθηκαν με εκείνους που δεν το έκαναν, οι Li και Spitzer διαπίστωσαν ότι συγκεκριμένοι νευρώνες άλλαξαν τα χημικά σήματα, που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές, μετά από άσκηση, οδηγώντας σε βελτιωμένη μάθηση για την απόκτηση κινητικών δεξιοτήτων.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν το περιοδικό Nature Communications.
Το εργαστήριο του Spitz ανακάλυψε αλλαγές νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο των ενήλικων θηλαστικών που συνήθως οδηγούν σε αλλαγές στη συμπεριφορά. Αφού διεξήγαγε έρευνα που περιέγραψε την αλλαγή των νευροδιαβιβαστών στην κατάθλιψη, ο Spitzer και οι συνεργάτες του άρχισαν να στρέφουν την προσοχή τους στο πώς μια τέτοια αλλαγή μπορεί να εμπλέκεται σε καταστάσεις υγείας.
Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της άσκησης, ακόμη και στο σπίτι κατά την τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας λόγω του κορωνοϊού SARS-COV-2.
Κατά τη διάρκεια της νέας μελέτης, οι Li και Spitzer συνέκριναν ποντίκια που ολοκλήρωσαν μια εβδομάδα άσκησης σε τροχούς με ποντίκια που δεν είχαν πρόσβαση σε τροχούς. Διαπίστωσαν ότι η ασκούμενη ομάδα απέκτησε αρκετές απαιτητικές κινητικές δεξιότητες όπως η παραμονή σε περιστρεφόμενη ράβδο πιο γρήγορα από ό, τι η ομάδα που δεν ασκούνταν.
Όταν εξετάστηκαν οι εγκέφαλοι των ποντικών που έτρεχαν, μια ομάδα νευρώνων στην περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τον κινητικό συντονισμό διαπιστώθηκε ότι άλλαξε νευροδιαβιβαστές από ακετυλοχολίνη σε GABA.
Οι ερευνητές λένε ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω ευρήματα όπου η εναλλαγή νευροδιαβιβαστών οδηγεί σε βασικές κινητικές αλλαγές. Οι ερευνητές θέλουν να μάθουν εάν οι νευροδιαβιβαστές θα μπορούσαν σκόπιμα να αλλάξουν για να βελτιώσουν τις κινητικές δεξιότητες, ακόμη και χωρίς άσκηση. Σκοπεύουν να διεξάγουν έρευνα σχετικά με το κατά πόσον η άσκηση προκαλεί παρόμοια οφέλη από την εκμάθηση κινητικών δεξιοτήτων σε άτομα με νευρολογικές διαταραχές.