Πώς η άσκηση μπορεί να αντιμετωπίσει τις βλάβες του διαβήτη

Ζήσης Ψάλλας

Ένας τρόπος με τον οποίο η άσκηση μπορεί να αντιμετωπίσει τη βλάβη που προκαλεί ο διαβήτης είναι μέσω αύξησης της δημιουργίας νέων αγγείων..

Η αγγειογένεση είναι η ικανότητα να σχηματίζονται νέα αιμοφόρα αγγεία. Ο διαβήτης όχι μόνο βλάπτει τα υπάρχοντα αιμοφόρα αγγεία, αλλά εμποδίζει την έμφυτη ικανότητά μας να αναπτύσσουμε νέα αγγεία όταν υπάρχει τραυματισμός τους, λένε οι ειδικοί στο Κέντρο Βιολογίας Αγγείων στο Ιατρικό Κολλέγιο της Τζόρτζια.

Τα ενδοθηλιακά κύτταρα επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία μας και είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των νέων αιμοφόρων αγγείων. Τώρα οι επιστήμονες έχουν τα πρώτα στοιχεία ότι ενόψει διαβήτη, ακόμη και μια συνεδρία μέτριας έντασης 45 λεπτών επιτρέπει σε περισσότερα εξωσώματα – υπομικροσκοπικά πακέτα γεμάτα με βιολογικά ενεργό φορτίο- να προσφέρουν απευθείας στα ενδοθηλιακά κύτταρα περισσότερη ποσότητα μιας πρωτεΐνη που ονομάζεται ATP7A και θέτει σε κίνηση την αγγειογένεση. 

Τόσο σε ένα ζωικό μοντέλο διαβήτη τύπου 2 όσο και σε μια χούφτα υγιών ατόμων ηλικίας 50 ετών, δύο εβδομάδες τρέξιμο στον τροχό για τα ποντίκια και μια συνεδρία άσκησης "κάρδιο" για τους ανθρώπους αύξησαν τα επίπεδα της ATP7A στα εξωσώματα που προσκολλήθηκαν στα ενδοθηλιακά κύτταρα. Αυτό αύξησε τον αγγειακό ενδοθηλιακός αυξητικό παράγοντα που απαιτείται για την αγγειογένεση. Η άσκηση αύξησε επίσης την ποσότητα της ισχυρής, φυσικής αντιοξειδωτικής ουσίας, της εξωκυτταρικής υπεροξειδικής δισμουτάσης (SOD3). Η ATP7A είναι γνωστό ότι παρέχει χαλκό στα κύτταρα και είναι το κλειδί για την καλή χρήση της SOD3.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι τα επίπεδα της πρωτεΐνης ATP7A μειώνονται στον διαβήτη. Έχουν επίσης τώρα μερικές από τις πρώτες ενδείξεις ότι τα εξωσώματα που κυκλοφορούν στο αίμα των καθιστικών ζωικών μοντέλων με διαβήτη τύπου 2 επηρεάζουν την αγγειογένεση σε ένα πιάτο με ανθρώπινα ενδοθηλιακά κύτταρα, καθώς και σε ένα ζωικό μοντέλο επούλωσης τραυμάτων.

Στον διαβήτη, η SOD3 αποσιωπάται στα ενδοθηλιακά κύτταρα, επομένως πρέπει να την πάρουν από άλλα κύτταρα, εξ ου και η σημασία της παροχής εξωσωμάτων. Συμπερασματικά, η άσκηση βελτιώνει το αγγειογενετικό δυναμικό των κυκλοφορούντων εξωσωμάτων στον διαβήτη με τρόπο που εξαρτάται από τη SOD3. 

Διαβάστε ακόμη...