Ζήσης Ψάλλας
Η άσκηση μπορεί να αποτρέψει ορισμένους τύπους καρκίνου. Ωστόσο, ο υποκείμενος μηχανισμός πίσω από αυτήν τη σχέση παρέμεινε ασαφής. Τα οφέλη της σωματικής άσκησης για την καταπολέμηση του καρκίνου θα μπορούσαν να έχουν σχέση με τις αλλαγές στο βάρος ενός ατόμου, τις ορμόνες ή το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η νέα μελέτη διερεύνησε την τελευταία δυνατότητα. Χωρίζοντας τα ποντίκια με καρκίνο σε δύο ομάδες -μία με πρόσβαση σε έναν περιστρεφόμενο τροχό- οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που ασκούνταν τακτικά έδειξαν βραδύτερη ανάπτυξη καρκίνου και καλύτερα ποσοστά επιβίωσης.
Για να επιτευχθεί αυτό, ωστόσο, τα ποντίκια έπρεπε να είναι σε θέση να παράγουν κυτταροτοξικά Τ-κύτταρα, τα οποία είναι λευκά αιμοσφαίρια εξειδικευμένα στην επίθεση καρκινικών κυττάρων. Χωρίς την ικανότητα παραγωγής αυτών των σημαντικών ανοσοποιητικών κυττάρων, η σωματική δραστηριότητα δεν είναι σε θέση να καταστέλλει την ανάπτυξη του καρκίνου στον ίδιο βαθμό.
Αυτές οι αλλαγές φαίνεται να έχουν σχέση με το γαλακτικό οξύ, ένα μεταβολίτη που παράγεται στον μυ κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο οποίος αργότερα διαρρέει στο αίμα. Στα ποντίκια, οι μεταβολίτες που συνδέονται με την άσκηση αυξήθηκαν έως και 8 φορές μετά την άσκηση. Όπως αναμενόταν, τα Τ-κύτταρα στο αίμα έδειξαν αυξημένη πρόσληψη αυτών των μορίων.
Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τα ευρήματα μιας προηγούμενης μελέτης στην οποία συμμετείχαν ορισμένοι από τους ίδιους συγγραφείς. Σ' αυτή τη μελέτη ανακαλύφθηκε ότι το γαλακτικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στην τροφοδοσία των Τ-κυττάρων στο αίμα, αυξάνοντας ενδεχομένως την αντικαρκινική τους δραστηριότητα.
Όταν στους ποντικούς χορηγήθηκαν καθημερινά ενέσεις γαλακτικού οξέος υψηλής δόσης, τα ζώα εμφάνισαν αύξηση των Τ-κυττάρων εντός του όγκου και μείωση της συνολικής ανάπτυξης του όγκου, ακόμη και χωρίς άσκηση.
Ενώ η μέχρι τώρα έρευνα επικεντρώθηκε κυρίως σε ζωικά μοντέλα, η νέα μελέτη περιέλαβε και μια προκαταρκτική δοκιμή μεταξύ των ανθρώπων δίνοντας παρόμοια αποτελέσματα. Λαμβάνοντας δείγματα αίματος από οκτώ υγιείς άντρες πριν και μετά από έναν κύκλο 30 λεπτών άσκησης, υπήρξε αύξηση σε ορισμένους από τους ίδιους μεταβολίτες που παρατηρήθηκαν στην άσκηση των ποντικών.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο eLife.