Τη δημιουργία 106 Δομών, ανοιχτού τύπου, δηλαδή χωρίς να περιλαμβάνεται νοσηλεία στη διαχείριση των περιστατικών, με χρηματοδότηση 55 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ανακοίνωσε η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων, Ζωή Ράπτη. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς. Μάλιστα, ανέφερε ότι αυτές τις ημέρες πιστώνονται τα χρήματα και άμεσα θα ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης του επιστημονικού και λοιπού προσωπικού που θα στελεχώσει τα κέντρα.
Έτοιμες οι άδειες των 54 μονάδων
Έχουν ολοκληρωθεί ήδη 66 διαγωνισμοί για ισάριθμες νέες δομές και ήδη έχουν αδειοδοτηθεί 54 νέες Μονάδες (7 Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης, 10 Κινητές Μονάδες, 21 Κέντρα Ημέρας και 15 Οικοτροφεία και Ξενώνες).
Οι μονάδες Ψυχικής Υγείας που πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία το προσεχές διάστημα αναλυτικά είναι:
Α. 12 ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΑ ΚΑΙ 1 ΞΕΝΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
Β. 8 ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΩΣΗ
Γ. ΚΕΝΤΡΑ ΗΜΕΡΑΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
α) 6 ΚΕΝΤΡΑ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΙ 5 ΚΙΝΗΤΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
β) 4 ΚΕΝΤΡΑ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
γ) 2 ΚΕΝΤΡΑ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Δ. ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ
α) 6 ΚΕΝΤΡΑ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΙ 1 ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ
Από τα παραπάνω,
· 2 Κέντρα Ημέρας αφορούν Διατροφικές Διαταραχές
· 2 Κέντρα Ημέρας για κακοποιημένα παιδιά
· 1 Κέντρο Ημέρας για παιδιά και εφήβους με νεοπλασματικές ασθένειες
β) 3 ΞΕΝΩΝΕΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΩΝ ΕΦΗΒΩΝ
Ε. ΑΝΟΙΑ ALZHEIMER’S
8 ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΑ, 6 ΚΕΝΤΡΑ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΙ 4 ΚΙΝΗΤΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΝΟΙΑ ΚΑΙALZHEIMER’, για την υποστήριξη ασθενών, των συγγενών και φροντιστών τους.
Η υφυπουργός Ζωή Ράπτη, εκτιμά ότι είναι η ώρα να κοιτάξουμε εντός μας, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να δούμε την ψυχολογική υποστήριξη των ανθρώπων, με ενσυναίσθηση και απόλυτο επαγγελματισμό, καθώς η ψυχική υγεία, αναδεικνύεται σε μία δεύτερη πολύ ισχυρή πανδημία, η οποία απειλεί μεγάλο και κρίσιμο τμήμα του κοινωνικού ιστού. Με τον ίδιο επαγγελματισμό και με ευαισθησία, δίνουμε λύσεις σε χρονίως πάσχοντες- όπως ανοικοί ασθενείς- κακοποιημένα παιδιά, εφήβους με διατροφικές διαταραχές, αλλά και στους φροντιστές τους, αυτούς τους πολύτιμους και αναντικατάστατους συνοδοιπόρους τους.