Ψυχολογικά προβλήματα μετά από καρδιακό

 
Το ένα τέταρτο των ασθενών που επιβιώνουν από καρδιακή ανακοπή υποφέρουν μακροπρόθεσμα από ψυχολογικά προβλήματα όπως άγχος, μετατραυματικό στρες και κατάθλιψη, σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη.


Αυτό το πρόσθετο στρες των ασθενών που αναρρώνουν παραμένει ελλιπώς διαγνωσμένο, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Resuscitation» και οι γιατροί έχουν λίγες καθιερωμένες μεθόδους για να εντοπίζουν ποιοι διατρέχουν κίνδυνο.

«Το άγχος, η κατάθλιψη και η διαταραχή μετατραυματικού στρες αποτελούν μείζονες πηγές ανησυχίας έπειτα από μια καρδιακή ανακοπή. Έχουμε τα εργαλεία για να τα αντιμετωπίσουμε, είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε πως θα εντοπιστούν», δήλωσε η επικεφαλης των ερευνητών Κάθριν Ουάιλντερ Σάαφ του πανεπιστημίου Βιρτζίνια Κόμονγουελθ.

Πολλά μακροπρόθεσμα ζητήματα που δημιουργούνται με την περίθαλψη των επιζώντων από καρδιακές ανακοπές είναι άγνωστα, λένε οι ειδικοί, κυρίως επειδή επιβιώνει μόνο το 10% από τους 382.800 κατοίκους των ΗΠΑ που παθαίνουν καρδιακή ανακοπή κάθε χρόνο. Και η αναλογία αυτή είναι υψηλότερη απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Η καρδιακή ανακοπή -όταν η καρδιά σταματά να χτυπά ξαφνικά και εντελώς- είναι διαφορετική από τις καρδιακές προσβολές. Στην καρδιακή ανακοπή, αν η καρδιά δεν ξαναρχίσει γρήγορα να χτυπά, προκαλούνται εγκεφαλικές βλάβες ή και θάνατος.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *