Ψάχνουν το μυστικό των «άτρωτων» στον κορωνοϊό

Ρεπορτάζ: Xρήστος Μαζάνης 

Yπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι «άτρωτοι» στον νέο κορωνοϊό ; Κοιμούνται με ασθενείς, τρώνε μαζί τους πίνουν από το ίδιο ποτήρι κι όμως δεν νοσούν ;

Η απάντηση είναι ναι και οι επιστήμονες ψάχνουν τώρα να βρουν το μυστικό εκείνων που δεν αρρωσταίνουν από Covid-19.

Αυτό προσπαθεί να διαλευκάνει μια διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα, τον Ευάγγελο Ανδρεάκο, ανοσολόγο, ερευνητή του Εργαστηρίου Ανοσοβιολογίας του Κέντρου Κλινικής, Πειραματικής Χειρουργικής & Μεταφραστικής Έρευνας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο διακεκριμένος επιστήμονας μίλησε στο Ζougla.gr εξηγώντας ότι η ερευνητική ομάδα θέλει να ρίξει φως στο γιατί μερικοί άνθρωποι πιθανώς έχουν εκ φύσεως γενετική αντίσταση στον Covid-19 , με αποτέλεσμα να μην προσβάλλονται ούτε να τον μεταδίδουν σε άλλους. Επίσης αναφέρθηκε στις ενδείξεις και στις υποθέσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή από τους εθελοντές που συμμετέχουν στη μελέτη.

Στο εγχείρημα αυτό λαμβάνουν μέρος ερευνητικά κέντρα απ’όλον τον κόσμο μελετώντας εθελοντές οι οποίοι αξιολογούνται με συγκεκριμένα κριτήρια. Όπως λέει ο κ. Ανδρεάκος, συνεργάζονται και Ιταλοί επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Γενετικής του Πανεπιστημίου Τόρ Βεργκάτα της Ρώμης, Τζιουζέπε Νοβέλι.

«Μελετώντας αυτούς τους ανθρώπους ελπίζουμε πως θα βρεθούν νέα φάρμακα και θεραπείες», τονίζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι περιπτώσεις αυτές φαίνεται να είναι λίγες όμως υπάρχουν και χρίζουν μελέτης. Έχει πάντως ήδη αρχίσει η ανάλυση των δεδομένων. Μια υπόθεση είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί  δεν έχουν ενεργό υποδοχέα  τον οποίο χρησιμοποιεί ο ιός SARS-CoV-2 για να εισβάλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να έχουν ασυνήθιστα ισχυρή ανοσιακή αντίδραση».

Δείτε αναλυτικά όλα όσο αποκάλυψε ο Ευάγγελος Ανδρεάκος στη «Ζούγκλα»:

 

Να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2021 ο Ιταλός καθηγητής Γενετικής Τζουζέπε Νοβέλι είχε δηλώσει σχετικά με τη μελέτη σε άνοσους στον Covid-19:

«Χάρη στις σύγχρονες τεχνικές είναι δυνατή η ανάγνωση της "γενετικής βιβλιοθήκης", η αναγνώριση παραλλαγών του DNA που μπορούν να προσδώσουν συγκεκριμένη ανοσία στις λοιμώξεις .Ακριβώς η ανάλυση αυτής της "γενετικής βιβλιοθήκης" άνοιξε την υπόθεση που εξακολουθεί να εξετάζεται. Μια γενετική δυσλειτουργία θα μπορούσε να κάνει ορισμένα άτομα να έχουν προδιάθεση στο να παράγουν πλεόνασμα ιντερφερόνης και, ως εκ τούτου, να είναι ανθεκτικά στη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2».

Διαβάστε ακόμη...