Πρωτεΐνη βρέθηκε ότι προστατεύει από την παχυσαρκία

Ζήσης Ψάλλας

Η παχυσαρκία συνδέεται με χειρότερα αποτελέσματα ψυχικής υγείας και μειωμένη ποιότητα ζωής. Είναι παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων και της COVID-19. 

Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο ποντικού παχυσαρκίας που προκαλείται από διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ανακάλυψε ότι, σε σύγκριση με τα αρσενικά, τα θηλυκά ποντίκια προστατεύονται από την παχυσαρκία και τη φλεγμονή επειδή εκκρίνουν περισσότερο μια ανοσοποιητική πρωτεΐνη που ονομάζεται RELMalpha.

«Η μελέτη μας εντοπίζει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρωτεΐνη RELMalpha στην πρόκληση των διαφορών που σχετίζονται με το φύλο στην ανοσολογική απόκριση λόγω παχυσαρκίας», δήλωσε η Meera G. Nair, αναπληρώτρια καθηγήτρια βιοϊατρικών επιστημών. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο eLife. 

Τα RELM, ή μόρια που μοιάζουν με ρεζιστίνη, αποτελούν μια οικογένεια πρωτεϊνών που εκκρίνονται από θηλαστικά και εκφράζονται σε μεγάλο βαθμό σε μολυσματικές και φλεγμονώδεις ασθένειες. Μία από αυτές τις πρωτεΐνες, η RELMalpha, ενεργοποιείται γρήγορα στο σώμα του ποντικιού μετά από μόλυνση και χρησιμεύει για την προστασία των ιστών του σώματος. Έχει μια ακολουθία και λειτουργία παρόμοια με την ρεζιστίνη στον άνθρωπο.

«Η πρωτεΐνη RELMalpha ρυθμίζει δύο τύπους κυττάρων του ανοσοποιητικού: τα αντιφλεγμονώδη μακροφάγα και τα ηωσινόφιλα», είπε ο Nair. Τα μακροφάγα και τα ηωσινόφιλα είναι τύποι λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τις ασθένειες, αλλά μπορούν να βλάψουν τον οργανισμό απουσία μόλυνσης. «Αντίθετα, οι άνδρες εξέφρασαν λιγότερη RELMalpha, είχαν λιγότερα ηωσινόφιλα και είχαν φλεγμονώδη μακροφάγα που προάγουν την παχυσαρκία».

Όταν οι ερευνητές διέγραψαν την RELMalpha σε θηλυκά ποντίκια, διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια δεν προστατεύονται πλέον από την παχυσαρκία, είχαν λιγότερα ηωσινόφιλα και είχαν φλεγμονώδη μακροφάγα -παρόμοια με τα αρσενικά ποντίκια.

«Ωστόσο, καταφέραμε να μειώσουμε την παχυσαρκία σε αυτά τα θηλυκά ποντίκια θεραπεύοντάς τα με ηωσινόφιλα ή με RELMalpha, προτείνοντας έτσι πολλά υποσχόμενους θεραπευτικούς στόχους», είπε η Nair. «Είμαστε οι πρώτοι που χαρτογραφήσαμε αυτό το μονοπάτι στα θηλυκά, που προστατεύει από την παχυσαρκία».

Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν έναν κρίσιμο «άξονα RELMalpha–ηωσινοφίλων–μακροφάγων» που λειτουργεί στα θηλυκά για να προστατεύει από την παχυσαρκία και τη φλεγμονή που προκαλείται από τη διατροφή. Η προώθηση αυτών των οδών θα μπορούσε, επομένως, να προσφέρει νέες θεραπείες για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Διαβάστε ακόμη...