Προβληματικά επίπεδα μοναξιάς σε πολλές χώρες

Ζήσης Ψάλλας

Η μοναξιά έχει φτάσει σε προβληματικά επίπεδα και είναι ευρέως διαδεδομένη σε πολλές χώρες, διαπιστώνει μια μετα-ανάλυση στοιχείων από 113 χώρες, κατά την περίοδο 2000-19. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο The British Medical Journal.

Τα ευρήματα εντοπίζουν σημαντικά κενά δεδομένων, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, και σημαντικές γεωγραφικές διακυμάνσεις στη μοναξιά, με τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης να παρουσιάζουν σταθερά χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με άλλες περιοχές.

Τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι η μοναξιά δεν επηρεάζει μόνο την ψυχική υγεία και ευεξία, αλλά συνδέεται επίσης με μια σειρά από προβλήματα σωματικής υγείας και πρόωρο θάνατο.

Μια πρόσφατη εκτίμηση από Αμερικανούς ερευνητές δείχνει ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού στις βιομηχανικές χώρες βιώνει μοναξιά και ένας στους 12 ανθρώπους βιώνει μοναξιά σε επίπεδο που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Αλλά είναι ακόμα ασαφές πόσο διαδεδομένη είναι η μοναξιά σε παγκόσμια κλίμακα.

Έτσι, μια ομάδα Αυστραλών ερευνητών με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ ξεκίνησε να συνοψίσει την επικράτηση της μοναξιάς παγκοσμίως για να βοηθήσει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να μετρήσουν το εύρος και τη σοβαρότητα του προβλήματος. Έψαξαν βάσεις δεδομένων έρευνας και βρήκαν 57 μελέτες παρατήρησης που αναφέρουν εθνικές εκτιμήσεις για τη μοναξιά από 113 χώρες κατά την περίοδο 2000-19.

Τα δεδομένα ήταν διαθέσιμα για εφήβους (12-17 ετών) σε 77 χώρες ή περιοχές, νέους ενήλικες (18-29 ετών) σε 30 χώρες, ενήλικες μέσης ηλικίας (30-59 ετών) σε 32 χώρες και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας (60 ετών και άνω) σε 40 χώρες. Η κάλυψη δεδομένων ήταν ιδιαίτερα υψηλότερη στις χώρες υψηλού εισοδήματος (ιδιαίτερα στην Ευρώπη) σε σύγκριση με τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Συνολικά, 212 εκτιμήσεις για 106 χώρες από 24 μελέτες συμπεριλήφθηκαν στη μετα-ανάλυση. Για τους εφήβους, ο συγκεντρωτικός επιπολασμός της μοναξιάς κυμαινόταν από 9,2% στη Νοτιοανατολική Ασία έως 14,4% στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Για τους ενήλικες, η μετα-ανάλυση πραγματοποιήθηκε μόνο για την ευρωπαϊκή περιοχή και βρέθηκε ένα σταθερό γεωγραφικό πρότυπο για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Για παράδειγμα, ο χαμηλότερος επιπολασμός της μοναξιάς παρατηρήθηκε σταθερά στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης (2,9% για τους νέους ενήλικες, 2,7% για μεσήλικες και 5,2%, για τους ηλικιωμένους) και ο υψηλότερος στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (7,5% για τους νέους ενήλικες 9,6% για ενήλικες μέσης ηλικίας και 21,3% για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας).

Τα δεδομένα ήταν ανεπαρκή για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τις τάσεις της μοναξιάς με την πάροδο του χρόνου σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ακόμα κι αν το πρόβλημα της μοναξιάς δεν είχε επιδεινωθεί κατά την περίοδο αναζήτησής τους (2000-19), η νόσος COVID-19 μπορεί να είχε βαθιές επιπτώσεις στη μοναξιά. Σε αυτό το πλαίσιο, λένε ότι «η ανασκόπησή μας παρέχει μια σημαντική βάση πριν από την πανδημία για μελλοντική επιτήρηση».

Αναγνωρίζουν ότι η ανάλυσή τους υπόκειται σε περιορισμούς, όπως διαφορετικές διαδικασίες δειγματοληψίας και μέτρα που υιοθετήθηκαν από μελέτες. Και σημειώνουν ότι τα κενά δεδομένων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος εγείρουν ένα σημαντικό ζήτημα. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις αρνητικές επιπτώσεις της μοναξιάς στην υγεία και τη μακροζωία, οι συγγραφείς λένε ότι τα ευρήματά τους ενισχύουν τον επείγοντα χαρακτήρα της προσέγγισης της μοναξιάς ως ενός σημαντικού ζητήματος δημόσιας υγείας.

«Οι προσπάθειες για τη δημόσια υγεία για την πρόληψη και τη μείωση της μοναξιάς απαιτούν καλά συντονισμένη συνεχή παρακολούθηση σε διαφορετικά στάδια της ζωής και σε ευρείες γεωγραφικές περιοχές», γράφουν. «Οι σημαντικές διαφορές στην επικράτηση της μοναξιάς μεταξύ χωρών και περιοχών απαιτούν εις βάθος έρευνα για να αποκαλυφθούν οι παράγοντες της μοναξιάς σε συστημικά επίπεδα και να αναπτυχθούν παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή τους», καταλήγουν.

Η μοναξιά είναι δαπανηρή για τα άτομα και την κοινωνία και θα πρέπει να αποτελεί πολιτική προτεραιότητα, υποστηρίζουν ο Roger O'Sullivan και οι συνεργάτες του από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας στην Ιρλανδία, σε ένα συνοδευτικό άρθρο. Επισημαίνουν ότι η πανδημία έχει καταρρίψει τον μύθο ότι η μοναξιά είναι μόνο πρόβλημα των ηλικιωμένων και λένε ότι οι παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία πρέπει τώρα να το λάβουν υπόψη και να ακολουθήσουν μια προσέγγιση πορείας ζωής.

Αυτό σημαίνει αντιμετώπιση των κοινωνικών και δομικών παραγόντων που επηρεάζουν τον κίνδυνο μοναξιάς, συμπεριλαμβανομένης της φτώχειας, της εκπαίδευσης, των μεταφορών, των ανισοτήτων και της στέγασης -καθώς και αύξηση των προστατευτικών μέτρων, όπως εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού που ασχολούνται με το στίγμα και τα στερεότυπα γύρω από τη μοναξιά, εκτιμώντας τη συμμετοχή της κοινότητας και συμμετοχή.

Διαβάστε ακόμη...