Τα προβλήματα υγείας από τα οποία κινδυνεύουν περισσότερο οι άνδρες

Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Οι άνδρες σε μεγάλο ποσοστό δείχνουν απροθυμία να επισκεφτούν τον γιατρό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να αναφέρουν ότι έχουν δει έναν γιατρό τους τελευταίους 12 μήνες. Και σε πρόσφατη έρευνα της Κλινικής του Κλίβελαντ, το 40% των ανδρών δήλωσαν ότι δεν κάνουν καν ετήσιο τσεκ απ.

Ωστόσο, ο ιατρικός έλεγχος απαιτείται, καθώς βοηθά να προληφθεί κάποιο πρόβλημα υγείας. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι η πρόληψη σώζει ζωές. Μάλιστα, υπάρχουν κάποια προβλήματα υγείας, που επηρεάζουν πιο συχνά τους άνδρες.

Δείτε ποια είναι αυτά.

Πέτρες στα νεφρά

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη των Η.Π.Α, είναι πιο πιθανό οι άντρες να αναπτύξουν πέτρες στα νεφρά. Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ, περίπου το 11% των ανδρών και το 6% των γυναικών θα εμφανίσουν μια πέτρα στα νεφρά, στη διάρκεια της ζωής τους.

Μελάνωμα (σε ηλικιωμένους άνδρες)

Πριν από την ηλικία των 50 ετών, το μελάνωμα – ο πιο θανατηφόρος τύπος καρκίνου του δέρματος – επηρεάζει σε μεγαλύτερο ποσοστό τις γυναίκες, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD). Μετά από αυτό το σημείο, όμως, τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν. Μέχρι την ηλικία των 65 ετών, οι άνδρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν μελάνωμα, ενώ από την ηλικία των 80 ετών οι πιθανότητες τριπλασιάζονται.

Καρδιακή προσβολή

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο American Heart Association, οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και μάλιστα, πολύ νωρίτερα ηλικιακά, από ό, τι οι γυναίκες.  Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η στεφανιαία νόσος, ενώ υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες κινδύνου καρδιακής προσβολής που, όμως, μπορείτε να ελέγξετε, όπως: Να μην καπνίζετε. Να προσέχετε τη χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση, καθώς και το βάρος.

Τριχόπτωση

Αν και οι γυναίκες εμφανίζουν τριχόπτωση, η γνωστή φαλάκρα σε όλους είναι ανδρικό «προνόμιο». Οι περισσότεροι από τους παράγοντες που προκαλούν την τριχόπτωση, παραμένουν άγνωστοι,  αλλά είναι πιθανό τα γονίδια και ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες να παίζουν κάποιο ρόλο.

Καρκίνος των νεφρών

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS), στις ΗΠΑ, οι άνδρες έχουν λίγες περισσότερες πιθανότητες, να διαγνωσθούν με καρκίνο, συγκριτικά με τις γυναίκες. Περίπου 40 στους 100 άνδρες και περίπου 38 στις 100 γυναίκες θα αναπτύξουν καρκίνο στη ζωή τους.

Υπάρχουν, όμως, κάποιες μορφές, που επηρεάζουν περισσότερους τους άντρες από τις γυναίκες. Μία από αυτές είναι ο καρκίνος των νεφρών, με τους άνδρες να έχουν διπλάσιες πιθανότητες.

Καρκίνος στο συκώτι

Το ACS σημειώνει ότι ο καρκίνος του ήπατος είναι τρεις φορές πιο κοινός στους άντρες παρά στις γυναίκες. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος, όπως η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, η ηπατίτιδα ή η παχυσαρκία.

Ουρική αρθρίτιδα

Πρόκειται για έναν τύπο αρθρίτιδας που εμφανίζεται, όταν το σώμα είναι υπερφορτωμένο με ουρικό οξύ. Η συγκεκριμένη οδυνηρή κατάσταση, επηρεάζει περισσότερους τους άνδρες, σύμφωνα με την κλινική Mayo.

Ανεύρυσμα της αορτής

Το ανεύρυσμα είναι μια διόγκωση σε μια αρτηρία – συνήθως στην αορτή, η οποία είναι η κύρια αρτηρία που μεταφέρει το αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ανεύρυσμα αορτής, σύμφωνα με το NHLBI, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν κι άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή το οικογενειακό ιστορικό ανευρύσματος.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *