Πρόβλημα στην καρδιά: Ποτέ μην αγνοείτε αυτά τα 11 συμπτώματα

Αν είχατε κάποιο πρόβλημα στην καρδιά, πιστεύετε ότι θα το καταλαβαίνατε εγκαίρως;

Οι παθήσεις της καρδιάς, δεν εκδηλώνονται κατ’ ανάγκη με σαφή προειδοποιητικά σημάδια.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πάντα πόνος στην θωρακική χώρα που συνοδεύεται από λιποθυμία.

Κάποια συμπτώματα μάλιστα δεν αφορούν καν το στήθος, γι’ αυτό και συχνά είναι δύσκολο να καταλάβετε τι συμβαίνει.

Αυτό ισχύει κυρίως για όσους είναι πάνω από 60, είναι υπέρβαροι, πάσχουν από διαβήτη, υπέρταση ή έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Εξυπακούεται, ότι όσους περισσότερους παράγοντες συγκεντρώνει κάποιος, τόσο περισσότερο θα πρέπει να ανησυχεί για την υγεία της καρδιάς του.

Δείτε τα σημάδια που φανερώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά σας:

Δυσφορία στο στήθος: Είναι το πιο κοινό σημάδι ότι η καρδιά σας κινδυνεύει. Εάν έχετε φραγμένη αρτηρία ή παθαίνετε έμφραγμα, κατά πάσα πιθανότητα θα αισθανθείτε πόνο, σφίξιμο ή αίσθημα πίεσης στο στήθος. Το σύμπτωμα διαρκεί περισσότερο από μερικά λεπτά και μπορεί να συμβεί όταν είστε σε κατάσταση ηρεμίας ή ενώ κάνετε μια σωματική δραστηριότητα. Εάν ο πόνος είναι πολύ σύντομος ή αν το σημείο πονάει περισσότερο όταν το αγγίζετε ή το πιέζετε, πιθανώς δεν είναι η καρδιά σας. Εάν τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά και δεν υποχωρούν πρέπει να μεταφερθείτε στα επείγοντα. Μπορεί επίσης να παθαίνετε έμφραγμα χωρίς να νιώθετε πόνο στο στήθος, ειδικά οι γυναίκες.

Ναυτία, δυσπεψία, κάψιμο στο στήθος, πόνος στο στομάχι: Οι γυναίκες είναι πιθανότερο να αναφέρουν αυτά τα συμπτώματα από ότι οι άνδρες.

Πόνος που εκτείνεται στον βραχίονα: Κλασικό σύμπτωμα εμφράγματος είναι ο πόνος που αντανακλά στην αριστερή πλευρά του σώματος. Σχεδόν πάντα ο πόνος ξεκινά από το στήθος και απλώνεται στο χέρι.

Ζάλη: Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν απώλεια της ισορροπίας και τάση λιποθυμίας, όπως η πείνα ή η αφυδάτωση, καθώς και αν σηκωθείτε απότομα. Αν όμως αισθανθείτε ξαφνικά αστάθεια, σε συνδυασμό με δυσφορία στο στήθος ή δύσπνοια, καλέστε αμέσως γιατρό.

Πόνος στο λαιμό ή στο σαγόνι: Ένας πόνος στο λαιμό ή στο σαγόνι μόνος του πιθανότατα δεν σχετίζεται με την καρδιά. Αν όμως νιώσετε πόνο ή πίεση στο κέντρο του στήθους που απλώνεται μέχρι το λαιμό ή την κάτω γνάθο, μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής προσβολής.

Εξάντληση: Εάν κουράζεστε εύκολα με το παραμικρό, πχ. δεν μπορείτε να ανεβείτε μία σκάλα ή να μεταφέρετε τα ψώνια του σούπερ-μάρκετ, κλείστε αμέσως ραντεβού με τον γιατρό σας. Η ακραία εξάντληση και η ανεξήγητη αδυναμία, μπορεί να είναι σύμπτωμα καρδιακής νόσου, ειδικά για τις γυναίκες.

Ροχαλητό: Είναι φυσιολογικό να ροχαλίζετε λίγο ενώ κοιμάστε. Το πολύ δυνατό ροχαλητό όμως, οφείλεται συνήθως σε άπνοια, κατά την οποία η καρδιά σταματά να χτυπά για κάποια δευτερόλεπτα και επανέρχεται. Αυτή η κατάσταση είναι πολύ επιβαρυντική για την καρδιά σας και πρέπει να σας δει γιατρός για να την αντιμετωπίσετε.

Ιδρώτας: Αν σας λούζει κρύος ιδρώτας χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος, είναι πιθανό να παθαίνετε καρδιακή προσβολή. Ειδικά αν υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, η κατάσταση χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης.

Βήχας που δεν υποχωρεί: Συνήθως το σύμπτωμα δεν αφορά την καρδιά, αν όμως πάσχετε από καρδιακή νόσο, δώστε ιδιαίτερη προσοχή. Ο μακροχρόνιος παραγωγικός βήχας με λευκή ή ροζ βλέννα, είναι σημάδι καρδιακής ανεπάρκειας. Αυτό συμβαίνει επειδή η καρδιά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σώματος και προκαλεί επιστροφή αίματος στους πνεύμονες.

Πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους: Η συσσώρευση υγρού οφείλεται στην περιορισμένη προώθηση του αίματος από την καρδιά προς τις αρτηρίες, που έχει ως αποτέλεσμα στάση του αίματος στις φλέβες. Αυτό προκαλεί συσσώρευση υγρού στην κοιλιά και στα κάτω άκρα, καθώς και συμφόρηση. Η καρδιακή ανεπάρκεια επιβαρύνει επίσης τη λειτουργία των νεφρών.

Αρρυθμίες: Είναι φυσιολογικό να νιώθετε ότι η καρδιά σας χτυπά διαφορετικά όταν είστε νευρικοί ή υπερβολικά χαρούμενοι. Αν όμως αυτό συμβαίνει συχνά και διαρκεί περισσότερο από κάποια δευτερόλεπτα, ενημερώστε τον γιατρό σας. Μπορεί να πάσχετε από κολπική μαρμαρυγή, μια κατάσταση που χρήζει θεραπείας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *