Πρόβες εμβολιασμού

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για τον εμβολιασμό στη χώρα μας που αναμένεται να αρχίσει στις 27 Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας είναι και ορισμένα τεστ προσομοίωσης, προκειμένου να δουν οι αρχές πώς μπορεί να κυλήσει ο προγραμματισμός για την επιχείρηση «Ελευθερία».
 
Οι πρώτες προσομοιώσεις των εμβολιασμών θα πραγματοποιηθούν στα ίδια εμβολιαστικά κέντρα στα οποία μετά τις 27 Δεκεμβρίου οι πολίτες θα προσέρχονται για το εμβόλιο. Εκεί θα δίνουν ένα σύντομο ιστορικό και στη συνέχεια θα κάνουν το εμβόλιο. Υπενθυμίζεται ότι με SMS που θα δέχονται οι πολίτες για το ραντεβού τους, είτε μέσω της άυλης συνταγογράφησης, είτε μέσω φαρμακείων, είτε μέσω ΚΕΠ, θα τους γνωστοποιείται τόσο η αρχική ημερομηνία της πρώτης δόσης του εμβολίου όσο και της δεύτερης. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN TV, τα εμβόλια θα φυλάσσονται σε 14 ψυγεία, τα οποία για λόγους ασφαλείας, δεν είναι γνωστή η τοποθεσία τους.

Το εμβόλιο, από τη στιγμή που θα φύγει από τις αποθήκες για να πάει στα εμβολιαστικά κέντρα, θα πρέπει να γίνεται ταχύτατα γιατί τα εμβόλια της Pfizer δεν μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μικρότερα ψυγεία.
 
Στόχος της κυβέρνησης είναι, εάν όλα πάνε καλά και η Ευρώπη στείλει τις απαραίτητες ποσότητες εμβολίων, να εμβολιάσει 2,5 εκατ. κατοίκους μέχρι τον Μάρτιο. Πρώτα τους υγειονομικούς και στη συνέχεια τους πολίτες άνω των 65 ετών.

Ενεργοποιείται η πλατφόρμα για δωρεάν rapid test

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης παρουσίασε την πλατφόρμα για δωρεάν έλεγχο covid-19 η οποία θα είναι διαθέσιμη από τις 21 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, από το βράδυ της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου, οι πολίτες θα μπορούν «να δηλώσουν ενδιαφέρουν». Στη συνέχεια, «η πρώτη ομάδα πολιτών, 12.000 ατόμων θα ειδοποιηθεί το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου για να προσέλθει στο πλησιέστερο σημείο λήψης τεστ από την Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου» εξήγησε ο λοιμωξιολόγος. «Η συμμετοχή σας είναι καθοριστικής σημασίας» τόνισε.

Η πλατφόρμα στην οποία θα συμπληρώνονται βασικά στοιχεία, όπως διεύθυνση, αριθμός τηλεφώνου κλπ, θα είναι διαθέσιμη από το βράδυ της Δευτέρας. Στόχος θα είναι να γίνονται 12.000 τυχαιοποιημένα τεστ την ημέρα, τα οποία θα είναι αντιγονικά.

Η επιλογή γίνεται μέσω αλγόριθμου και τυχαία, χωρίς κάποιο κριτήριο. Όποιος λάβει μέρος θα του δικαιολογείται η μετακίνηση από και προς το διαγνωστικό κέντρο, αλλά και τρίωρη αποχή από την εργασία του. Όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, τα στοιχεία των πολιτών δεν θα αποθηκεύονται. 

Για την υλοποίηση του προγράμματος έχει δημιουργηθεί μια νέα πλατφόρμα στη διεύθυνση testing.gov.gr και έχουν καθοριστεί 386 σταθερά σημεία ελέγχου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται κέντρα υγείας, μονάδες των ενόπλων δυνάμεων αλλά και υγειονομικές μονάδες του ΕΟΔΥ.

Διαβάστε ακόμη...