Πρωτοποριακή τετραπλή επέμβαση σε μάτι στην Ελλάδα

 
Μια πρωτοποριακή και πολύπλοκη επέμβαση για την αποκατάσταση της όρασης στο αριστερό μάτι 28χρονης, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.


Πρόκειται για τετραπλή επέμβαση, που αφορούσε την ολική αποκατάσταση του προσθίου ημιμορίου του οφθαλμού, ο οποίος είχε καταστραφεί έπειτα από σοβαρότατες μολύνσεις από ακανθαμοιβάδα και ιό του απλού έρπητα.

Η επέμβαση που ονομάστηκε «τετραπλή επέμβαση αποκατάστασης του προσθίου ημιμορίου του οφθαλμού», πραγματοποιήθηκε από ομάδα χειρουργών οφθαλμιάτρων με επικεφαλής τον διευθυντή της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Θεραπευτηρίου «Metropolitan», Παντελή Παπαδόπουλο.

H νεαρή γυναίκα φορούσε φακούς επαφής και πριν από τρία χρόνια είχε μολυνθεί αρχικά από ακανθαμοιβάδα και στη συνέχεια από τον ιό του απλού έρπητα. Η ακανθαμοιβάδα είναι μικροοργανισμός, που ζει ελεύθερα στον αέρα, το έδαφος και στα ρέοντα ή λιμνάζοντα νερά και μπορεί να μολύνει τους φακούς επαφής και τον κερατοειδή. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι συνέπειες μίας μόλυνσης από ακανθαμοιβάδα μπορεί να είναι ολέθριες, όπως συνέβη στο συγκεκριμένο μάτι, διότι τις περισσότερες φορές δεν ανταποκρίνεται στα συνήθη αντιβιοτικά.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, η διπλή μόλυνση από ακανθαμοιβάδα και έρπητα προκάλεσε θόλωση του κερατοειδή, καταρράκτη και γλαύκωμα. Επιπλέον, οδήγησε στην καταστροφή της ίριδας, δημιουργώντας σοβαρό αισθητικό πρόβλημα στην ασθενή.

Πριν την επέμβαση, η όραση σε αυτό το μάτι ήταν απλή αντίληψη του φωτός. Η ασθενής δηλαδή, δεν μπορούσε να αντιληφθεί ούτε σκιά, ούτε κίνηση σε απόσταση μερικών εκατοστών από το μάτι της.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, η οποία έγινε με γενική αναισθησία και διήρκησε περίπου τέσσερις ώρες, η ασθενής υποβλήθηκε διαδοχικά σε επεμβάσεις ένθεσης ειδικής βαλβίδας για τη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης, αφαίρεσης υπερώριμου καταρράκτη και ένθεσης τεχνητού ενδοφακού, και ένθεσης τεχνητής ίριδας και μεταμόσχευσης κερατοειδούς.

Η τεχνητή ίριδα κατασκευάστηκε στο εξωτερικό και αποτελεί πανομοιότυπο της ίριδας του υγιούς ματιού. Η κατασκευή της έγινε από φωτογραφίες της ίριδας του άλλου ματιού, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την διάκριση μεταξύ φυσιολογικής και τεχνητής ίριδας και προσφέροντας ένα πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα.

Η μετεγχειρητική πορεία της νεαρής γυναίκας εξελίσσεται ομαλά, ανέφεραν οι επιστήμονες, και βρίσκεται υπό ισχυρή αγωγή με αντιικά, αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα λόγω υψηλού κινδύνου απόρριψης.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *