Επτακόσιοι σαράντα δύο μαθητές από δεκατρία σχολεία του νομού συμμετείχαν ως τυχαίο δείγμα στη συγκεκριμένη έρευνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της πανελλήνιας έρευνας (7η κατά σειρά στο σχολικό πληθυσμό της Ελλάδας), για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, τα αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα, για το σύνολο της χώρας, όπως τα μεταδίδει το ΑΠΕ, έχουν ως εξής:
Κάπνισμα: Ένας στους 5 (20%) έχει καπνίσει μέσα στον τελευταίο μήνα, ένας στους 7 (14%) είναι συστηματικός καπνιστής (καπνίζει καθημερινά), καπνίζουν περισσότερα αγόρια από κορίτσια και οι διαφορές αυξάνονται με τη βαρύτητα του καπνίσματος.
Αλκοόλ: Έξι στους 10 (61%) ήπιαν μέσα στον τελευταίο μήνα, ένας στους 10 (11%) ήπιε με συχνότητα πάνω από 2 φορές την εβδομάδα, ένας στους 3 (34%) έχει μεθύσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, το 13% έχουν μεθύσει πάνω από 2 φορές στη ζωή τους, το κρασί, η μπύρα, τα ισχυρά ποτά, και τα αλκοολούχα αναψυκτικά είναι τα ποτά με την ευρύτερη κατανάλωση, πίνουν περισσότεροι μαθητές σε Θεσσαλονίκη και άλλα αστικά και ημιαστικά κέντρα σε σύγκριση με την Αθήνα, η κατανάλωση αλκοόλ και η μέθη αυξάνονται πολύ με την ηλικία.
Ναρκωτικά: Ένας στους 7 (15,2%) έχει κάνει χρήση (έστω και μία φορά) κάποιας παράνομης ουσίας, κυρίως κάνναβης. Η πλειονότητά τους έχει επαναλάβει τη χρήση. Έχουν κάνει χρήση περισσότερα αγόρια από κορίτσια (αναλογία 2,5 προς 1).
Υπερτερούν στη χρήση η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη σε σύγκριση με τις άλλες περιοχές. Με την ηλικία αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός όσων έχουν κάνει χρήση Κάνναβης.
Στην ηλικία των 17-18 ετών χρήση κάνναβης τον τελευταίο χρόνο έχει κάνει ένας στους 7 (13,6%) και τον τελευταίο μήνα το 8%.
Χρήση κάνναβης έστω και μία φορά έχει κάνει στην ηλικία των 13-14 ετών το 2,6% των αγοριών και το 0,9% των κοριτσιών, ενώ διαχρονικά 1984-2011 σε μαθητές 15-19 ετών, σχεδόν τριπλασιάζεται η χρήση ναρκωτικών μέσα στην εικοσιπενταετία (από 6% το 1984 σε 15,3% το 2011), αυξάνεται περισσότερο από τη δοκιμή η συστηματικότερη χρήση (χρήση 3+ φορές).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα ποσοστά του νομού Ρεθύμνης αναφορικά με τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών δεν αποκλίνουν από τα αντίστοιχα των νομών Χανίων και Ηρακλείου, ενώ βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο στην πλειονότητα των συμπεριφορών που σχετίζονται με χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών σε πανελλαδικό επίπεδο.
Εξαίρεση υπάρχει στην υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών από τους μαθητές 15- 19 ετών, τουλάχιστον μία φορά το μήνα.
Ο Νομός Ρεθύμνης κατατάσσεται στην 1η θέση με το υψηλότερο ποσοστό μαθητών 15-19 ετών της χώρας που κάνουν υπερβολική χρήση οινοπνευματωδών, στην 3η θέση στη μέθη και στην 5η υψηλότερη στην κατανάλωση οινοπνευματωδών τουλάχιστον μία φορά το μήνα.
Επίσης, βρίσκεται στην 7η υψηλότερη θέση στο κάπνισμα, αντιθέτως, το Ρέθυμνο συγκαταλέγεται στους 8 νομούς με τα χαμηλότερα ποσοστά στη χρήση εισπνεόμενων ουσιών.
Τα παραπάνω στοιχεία της έρευνας ESPAD 2011, μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των συμπεριφορών εκείνων που απαιτούν διορθωτικές παρεμβάσεις και των σημείων στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθούν τα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας, αλλά και ως σημαντικό εργαλείο για την εκπαιδευτική κοινότητα.