Πρώτη περίπτωση μετάδοσης του Η7Ν9 από άνθρωπο σε άνθρωπο

65798370C56C7906ACCDDA282D22185B.jpg

  Την πρώτη παγκοσμίως πολύ πιθανή περίπτωση μετάδοσης του ιού της γρίπης των πτηνών Η7Ν9 από άνθρωπο σε άνθρωπο ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν κινέζοι επιστήμονες.

Πρόκειται για μια 32χρονη γυναίκα που περιποιήθηκε τον άρρωστο από τον ιό πατέρα της, για να κολλήσει και η ίδια, με κατάληξη να πεθάνουν και οι δύο αργότερα. Έως τώρα υπήρχαν ενδείξεις πως οι άνθρωποι κολλάνε τον ιό μόνο όταν έρθουν σε άμεση επαφή με μολυσμένα πτηνά.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», σύμφωνα με το ΒΒC, ανέφεραν πως η ανακάλυψη του πρώτου κρούσματος μετάδοσης του ιού μεταξύ ανθρώπων δεν σημαίνει ότι ο ιός Η7Ν9 έχει κιόλας αναπτύξει την ικανότητα να μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί 133 περιστατικά μόλυνσης με τον ιό Η7Ν9 στην ανατολική Κίνα, από τα οποία τα 43 ήταν θανατηφόρα. Οι περισσότεροι ασθενείς είχαν επισκεφτεί υπαίθριες αγορές πουλερικών ή είχαν έρθει σε άμεση επαφή με μολυσμένα πτηνά μία ή δύο εβδομάδες προτού αρρωστήσουν.

Η 32χρονη Κινέζα είχε μολυνθεί το Μάρτιο, όταν φρόντιζε τον 60χρονο πατέρα της που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο και ο οποίος είχε επισκεφτεί μια αγορά πουλερικών, όπου προφανώς κόλλησε τον ιό. Η κόρη του, που δεν είχε έρθει σε επαφή με πουλερικά, αρρώστησε έξι μέρες μετά την τελευταία επίσκεψη στον πατέρα της. Και οι δύο πέθαναν σε μονάδα εντατικής θεραπείας μετά από πολλαπλή ανεπάρκεια των οργάνων τους.

Οι κατοπινές γενετικές αναλύσεις έδειξαν ότι ο ιός, τόσο του πατέρα όσο και της κόρης, ήταν σχεδόν ταυτόσημος γενετικά, πράγμα που ενισχύει την πεποίθηση πως η κόρη κόλλησε από τον πατέρα της λόγω της στενής επαφής τους. Όμως κανείς άλλος από τους 43 στενούς συγγενείς και φίλους των δύο ασθενών δεν κόλλησε τον ιό, πράγμα που δείχνει πως ο Η7Ν9 έχει προς το παρόν περιορισμένη ικανότητα εξάπλωσης.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, το εν λόγω κρούσμα πρέπει να λειτουργήσει ως «καμπανάκι» προειδοποίησης, καθώς «δείχνει ότι ο νέος ιός έχει το δυναμικό να προκαλέσει πανδημία». Ο ερευνητής Τζέιμς Ρατζ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου δήλωσε ότι «αν και απέχουμε ακόμα από την επόμενη πανδημία, τα νέα ευρήματα μας υπενθυμίζουν σε πόσο έντονη εγρήγορση πρέπει να είμαστε»

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *