Πρώτες ενδείξεις ότι ο Ζίκα προκαλεί παράλυση

ZIKA9.jpg

Τις πρώτες ενδείξεις ότι ο ιός Ζίκα μπορεί να προκαλέσει το νευρολογικό σύνδρομο παράλυσης Γκιγιέν-Μπαρέ παρουσίασαν γάλλοι επιστήμονες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς αν 100.000 άνθρωποι μολυνθούν με τον ιό, οι 24 θα εμφανίσουν το σύνδρομο παράλυσης, δηλαδή περίπου ένας άνθρωπος ανά 4.150.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Αρνό Φοντανέ του Ινστιτούτου Παστέρ του Παρισιού, που έκαναν τη δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», ανέλυσαν δείγματα αίματος από 42 ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί με το εν λόγω σύνδρομο στη διάρκεια του ξεσπάσματος του ιού Ζίκα στην Ταϊτή της Γαλλικής Πολυνησίας, στον Ειρηνικό Ωκεανό, μεταξύ Οκτωβρίου 2013-Απριλίου 2014.

Οι περισσότεροι ασθενείς με σύνδρομο είχαν εκδηλώσει συμπτώματα μόλυνσης από τον ιό Ζίκα περίπου έξι μέρες πριν την εκδήλωση νευρολογικών συμπτωμάτων. Όλοι οι ασθενείς διέθεταν αντισώματα κατά του Ζίκα στο αίμα τους.

Από τους 42 ασθενείς με το σύνδρομο, οι 16 (38%) εισήχθησαν σε εντατική μονάδα νοσοκομείου και οι 12 (29%) χρειάσθηκαν αναπνευστική υποστήριξη. Κατά μέσο όρο, η νοσηλεία των ασθενών διήρκεσε 11 μέρες, ενώ όσων ήταν στην εντατική, κράτησε 51 μέρες. Κανένας ασθενής δεν πέθανε, αλλά πολλοί χρειάζονταν βοήθεια για να περπατήσουν αρκετούς μήνες αφότου είχαν αρρωστήσει.

Ο ιός Ζίκα, που μεταδίδεται από τα κουνούπια και έχει προκαλέσει συναγερμό στη Νότια Αμερική, προκαλεί πυρετό, εξανθήματα, πόνους σε μυς και αρθρώσεις κ.α. Εκτός από το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ, έχει συσχετισθεί με μικροκεφαλία σε παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν προσβληθεί από τον ιό.

Το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ είναι μια διαταραχή που πλήττει το νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας συνήθως παροδική παράλυση. Τα συμπτώματα εξελίσσονται γρήγορα, ενώ σε 20-30% των περιστατικών ακολουθεί σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια και το 5% περίπου των ασθενών πεθαίνουν. Η νόσος συνήθως πυροδοτείται από κάποια λοίμωξη και μερικές φορές εμφανίζεται μετά από έρπη, γρίπη ή δάγκειο πυρετό. Στην Ευρώπη από το εν λόγω σύνδρομο πάσχουν ένα έως δύο άνθρωποι ανά 100.000 ετησίως.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο ιός Ζίκα θα έπρεπε να προστεθεί στον κατάλογο των λοιμωδών παθογόνων μικροοργανισμών που μπορεί να προκαλέσουν το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ», δήλωσε ο Φοντανέ.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *