Προτεραιότητες για να μείνει όρθιο το σύστημα Υγείας

 
Τη λήψη άμεσων μέτρων από την Πολιτεία για τη στήριξη των ασθενών στη χώρα μας, ζητά ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Κωνσταντίνος Φρουζής, δηλώνοντας παράλληλα ότι ο ΣΦΕΕ μπορεί να αποτελέσει θεσμικό σύμβουλο της Πολιτείας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα μεγιστοποιηθούν τα αποτελέσματα των παρεμβάσεών της, χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις πρόσβασης στα φάρμακα για τους πολίτες.


Σήμερα, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών και των λανθασμένων χειρισμών της Πολιτείας, πολλοί ασφαλισμένοι έμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς τα απαραίτητα για την υγεία φάρμακά τους. Είναι φανερό πλέον, ότι η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ είναι ανεπαρκέστατη και ελλιπώς σχεδιασμένη για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών περίθαλψης των ασφαλισμένων.

«Για πολλοστή φορά, η Πολιτεία είναι ανακόλουθη στις υποχρεώσεις της έχοντας αφήσει χρέη ετών προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ενώ φάνηκε άδικη με τον τρόπο που χειρίστηκε το κούρεμα των ομολόγων μας. Τα αποτελέσματα αυτών των κινήσεων τα είδαμε όλοι. Ειδικά οι χρονίως ή βαριά πάσχοντες, βιώνουν με μεγάλη σκληρότητα την αδυναμία της Πολιτείας να τους παρέχει αυτά που δικαιούνται», δήλωσε ο κ. Φρουζής.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/07/fetcher_93.jpeg
Ναταλία Τουμπανάκη, Διευθύντρια Επικοινωνίας ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ και Πρόεδρος Επιτροπής Αποζημίωσης, Λίστας, ΕΟΠΥΥ, ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνος Φρουζής, Πρόεδρος ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνος Ευρυπίδης, Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ, Πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων, ΣΦΕΕ, Βασίλης Νειάδας, Γενικός Γραμματέας ΣΦΕΕ, Πρόεδρος Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού, Παρακολούθησης Δαπανών Υγείας και Τεκμηρίωσης, ΣΦΕΕ

– Νικόλαος Κεφαλάς, Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ, Πρόεδρος Επιτροπής Τιμολόγησης & Νέων Προϊόντων, ΣΦΕΕ

Παράλληλα, ο κος Βασίλης Νειάδας, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. ΣΦΕΕ, μίλησε για τους βραχυπρόθεσμους αλλά και μεσοπρόθεσμους στόχους που θα πρέπει να έχει η νέα κυβέρνηση στην πλήρωση των οποίων θέλει να αποτελεί πολύτιμο αρωγό.

«Η νέα κυβέρνηση πρέπει άμεσα να Επανεξετάσει το θέμα των περικοπών στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας επιλύοντας το θέμα της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, ώστε να μπορέσει να παραμείνει βιώσιμο το σύστημα Υγείας, προς όφελος των ασφαλισμένων και των εταίρων του χώρου της Υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κος Κώστας Ευριπίδης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΣΦΕΕ, κάλεσε τη νέα κυβέρνηση «να προχωρήσει απαραίτητα στην αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, ώστε να ρυθμίσει άμεσα τα χρέη του Οργανισμού, όπως και των Νοσοκομείων», συμπληρώνοντας πως «ο ΕΟΠΥΥ οφείλει ήδη στις φαρμακευτικές εταιρίες πάνω από 500εκ. ευρώ και άλλο 1δις οφείλουν τα Νοσοκομεία» (ΕΣΥ και Στρατιωτικά).

Ο κος Νίκος Κεφαλάς, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΣΦΕΕ, μίλησε για Ευρωπαίους ασθενείς «δύο ταχυτήτων» και κάλεσε την κυβέρνηση να «ενσκήψει με απόλυτη σοβαρότητα και αποφασιστικότητα στο ζήτημα της πρόσβασης των ασθενών στην Ελλάδα στις θεραπείες και ιδιαίτερα στις καινοτόμες. Δεν πρέπει επουδενί εξαιτίας του δυσμενούς περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί λόγω της κρίσης να επιτρέψουμε να καταστρατηγηθούν διεθνείς διακηρύξεις και αγώνες ετών και να δημιουργηθεί μια Ευρώπη 2 ταχυτήτων όσον αφορά τους ασθενείς και τα ισότιμα δικαιώματά τους στην πρόσβαση στη θεραπεία», συμπλήρωσε.

«Η τραγική καθυστέρηση της έκδοσης του Δελτίου Τιμών νέων φαρμάκων που παράνομα εκκρεμεί εδώ και 19 μήνες είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, που αφαιρεί από τους ασθενείς στην Ελλάδα το δικαίωμά τους στις θεραπείες ισότιμα με τους υπόλοιπους πολίτες της Ευρώπης» συμπλήρωσε λαμβάνοντας τον λόγο ο κος Φρουζής. «Άνθρωποι που πάσχουν από καρκίνο ή από άλλα χρόνια και σπάνια νοσήματα κινδυνεύουν ή χάνουν τη ζωή τους χωρίς λόγο. Υπάρχουν νέες θεραπείες που δεν επιτρέπεται στους Έλληνες πάσχοντες να έχουν πρόσβαση κι αυτό είναι ντροπή για όλους», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Αναφορικά με τους μεσοπρόθεσμους στόχους της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ο κος Πασχάλης Αποστολίδης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΣΦΕΕ, λαμβάνοντας τον λόγο, ζήτησε «να προχωρήσουν επιτέλους οι δομικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας».

«Πρώτη και βασικότερη αποστολή αυτής της κυβέρνησης εφόσον θέλει να έχει διάρκεια είναι η καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ώστε να καταπολεμηθεί η σπατάλη και η απάτη και να μπορεί η εξοικονόμηση που θα προκύψει να επανεπενδύεται για την ποιοτική αναβάθμιση του συστήματος Υγείας» ανάφερε χαρακτηριστικά. «Επιπλέον», τόνισε, «άμεση είναι η ανάγκη εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης με την δίκαιη και ενεργή συμμετοχή όλων των εταίρων της εφοδιαστικής αλυσίδας μέσω της πλήρους εφαρμογής των θεσπισμένων μέτρων, καθώς και η πάταξη του παραεμπορίου με τις πλαστές συνταγές εις βάρος του Δημοσίου.»

Ολοκληρώνοντας τη Συνέντευξη Τύπου, οι κ.κ. Φρουζής και Νειάδας, στάθηκαν στο ουσιώδες ζήτημα του εξορθολογισμού και την στόχευση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού για την εξωνοσοκομειακή αγορά στο 1,4% του ΑΕΠ. Ενός ΑΕΠ που θα είναι το 2013 σε ελεύθερη πτώση για 6η συνεχή χρονιά, ώστε να μπορέσει στην πράξη να παραμείνει βιώσιμο το σύστημα Υγείας.

«Πρόκειται για ένα στόχο απόλυτα δίκαιο, αν θέλουμε να διατηρήσουμε σε ένα Ευρωπαϊκό επίπεδο το σύστημα Υγείας της χώρας μας, δεδομένου ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας κατακρημνίζεται αλλά και του γεγονότος ότι χρειάζεται να προστατεύσουμε τους πολίτες από τραγικές αυξήσεις των ποσοστών συμμετοχής τους», τόνισε ο κος Φρουζής.

«Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι το φάρμακο δεν είναι ένα οποιοδήποτε προϊόν. Είναι κοινωνικό αγαθό, είναι συστατικό της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης της χώρας μας και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται απ’ όλους, συμπεριλαμβανομένης και της Πολιτείας», υπογράμμισε κλείνοντας τη Συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Άλλα βασικά ζητήματα προς επίλυση

Παρεμβάσεις και στο υπόλοιπο 85% της «πίτας»

Σύμφωνα με τον κ. Φρουζή, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις είχαν σχεδόν αποκλειστικό στόχο το φάρμακο. Το 2009 ο Δημόσιος Φαρμακευτικός Προϋπολογισμός ήταν, συνολικά ~7 δις € και στο τέλος του 2012 θα πέσει στα όρια των 4 δισ. ευρώ! Το 2011, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη των Νοσοκομείων αποτέλεσε μόνο το 15% του συνολικού κόστους λειτουργίας του ΕΣΥ. «Δεν ζητούμε να εξαιρεθούμε από την προσπάθεια για εξορθολογισμό της δαπάνης. Περιμένουμε, όμως, να δούμε παρεμβάσεις και στο υπόλοιπο 85% της “πίτας”, στα άλλα κόστη του συστήματος Υγείας! Η περιστολή του δημοσίου προϋπολογισμού πρέπει να είναι ισομερής, δίκαιη και κυρίως βιώσιμη», σημείωσε.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι έως τώρα θεσπίζονται αποσπασματικές και οριζόντιες εκπτώσεις στα φάρμακα (rebates). Την ίδια ώρα, καθυστερεί η εφαρμογή δομικών αλλαγών στο σύστημα διανομής του φαρμάκου, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας: η απρόσκοπτη και καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονική συνταγογράφησης, καθώς και η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

1,5 δισ. ευρώ οι οφειλές του κράτους προς τις Εταιρείες
Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις χρηματοδοτούν επί δεκαετίες την ίδια τη λειτουργία του κράτους. Το δημόσιο οφείλει σήμερα στις εταιρείες 1,55 δισ. ευρώ για φάρμακα που διατέθηκαν τους τελευταίους 18 μήνες. Το ΙΚΑ και ο ΕΟΠΥΥ οφείλουν περίπου 550 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αφορά τιμολόγια 18 μηνών. Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ οφείλουν 850 εκατομμύρια ευρώ και άλλα 150 εκατομμύρια ευρώ τα στρατιωτικά νοσοκομεία για τιμολόγια που εκδίδονταν από το 2007.

Εκτός από τα χρέη, οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιά 1 δισεκατομμυρίου ευρώ και από το “κούρεμα” των ομολόγων που τους είχε αναγκαστικά δώσει το κράτος, έναντι παλαιότερων οφειλών των Νοσοκομείων.
«Είναι γεγονός ότι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις ¨σηκώνουν¨ τα τελευταία τρία χρόνια τα βάρη του συστήματος. Όμως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Τίθεται πολύ σοβαρό θέμα βιωσιμότητας των εταιριών», επισήμανε ο κ. Φρουζής.

Όπως είπε, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις προσπαθούν να αντέξουν σε ένα δυσχερές οικονομικό περιβάλλον, στηρίζοντας την απασχόληση και τις επενδύσεις τους.

«Στόχος μας είναι να αντεπεξέλθουμε οικονομικά, χωρίς να υποβαθμίσουμε τις υπηρεσίες και την πρόσβαση που παρέχουμε στους Έλληνες ασθενείς». «Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή», σημείωσε, «είναι η επιβίωση και η διάκριση των εταιρειών -ελληνικών και πολυεθνικών – προς όφελος του συστήματος Υγείας και της κοινωνικής συνοχής. Δεν υπάρχει διάθεση να κλείσουν επιχειρήσεις ή να φύγουν από τη χώρα. Στην προσπάθεια να διατηρηθεί ζωντανός ο χώρος πρέπει να συμβάλει με τη στήριξή της και η Πολιτεία, καθώς οι επιχειρήσεις είναι σύμμαχοί της».

Πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες και νέα φάρμακα
Ο κος Φρουζής τόνισε πως «Οι Έλληνες πολίτες δε θα επιτρέψουμε να γίνουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δικαιούνται ισότιμης πρόσβασης στις καινοτόμες θεραπείες και στα νέα φάρμακα με τους πολίτες των υπολοίπων χωρών.

Η πολιτεία έχει υποχρέωση να διευθετήσει άμεσα το ζήτημα της παράνομης καθυστέρησης έκδοσης δελτίου τιμών για νέες θεραπείες. Δεν είναι δυνατόν για σχεδόν 2 χρόνια να απειλούνται και χάνονται ζωές εξαιτίας αυτής της ανεξήγητης και απαράδεκτης ολιγωρίας. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλα κι όλους. Μεταμοσχευμένοι, ασθενείς με μεταστατικούς Καρκίνους, Λευχαιμία, Οζώδη Σκλήρυνση, νόσο Gaucher, νόσο Coushing, Κυστική Ίνωση, και άλλες σοβαρές παθήσεις, όπως Διαβήτης ΙΙ, Επιληψία, Λύκος, Ηπατίτιδα C, AIDS, αγωνιούν για τη ζωή τους και ταλαιπωρούνται αφάνταστα, περιμένοντας να αποκτήσουν επιτέλους πρόσβαση στη θεραπεία τους.»

Η συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας στην ελληνική κοινωνία

«Οι φαρμακευτικές εταιρείες», πρόσθεσε ο κ. Φρουζής, «συμβάλλουν στην προαγωγή της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, την ενίσχυση της οικονομίας, της απασχόλησης και του συστήματος Υγείας. Επίσης, προσφέρουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων και αποδίδουν στο κράτος δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω των ασφαλιστικών εισφορών, των φόρων μισθωτών υπηρεσιών και των επενδύσεών τους. Επενδύουν λοιπόν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα στηρίζοντας την αναστροφή προς μία αναπτυξιακή πορεία.»

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη χώρα μας, παράγονται φάρμακα που εξάγονται σε 100 χώρες του κόσμου. Επιπρόσθετα, διεξάγονται περίπου 250 παρεμβατικές κλινικές μελέτες, μια επένδυση 85 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις συμβάλλουν με τη δραστηριοποίησή τους στη χώρας μας στο ΑΕΠ της και προσφέρουν ποιοτική εργασία σε 25.000 επιστήμονες υψηλού μορφωτικού επιπέδου.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ επισήμανε ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου θέτει στη διάθεση της Πολιτείας τα αξιόλογα στελέχη του, προκειμένου να υπάρξουν εφαρμόσιμες προτάσεις για ένα βιώσιμο Σύστημα Υγείας προς όφελος των πολιτών.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *