Προτεραιότητα παραμένει η αναδιοργάνωση του ΕΣΥ

 
Τους στόχους του υπουργείου Υγείας παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος στον Γερμανό ομόλογό του Ντάνιελ Μπάρ (Daniel Bahr) με τον οποίο συναντήθηκε για να συζητήσουν τρόπους στενότερης συνεργασίας, με στόχο να περιοριστεί η σπατάλη, αλλά να εξακολουθήσουν οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε καλές υπηρεσίες υγείας.


Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανέφερε στον Γερμανό υπουργό ότι προτεραιότητα παραμένει η αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, για την ανάπτυξη ενός συστήματος, που θα διασφαλίζει στο ακέραιο την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, τη δημόσια υγεία, αλλά και τη βιωσιμότητά του για τις επόμενες δεκαετίες. Παράλληλα, τόνισε την αναγκαιότητα περιστολής της σπατάλης του δημόσιου χρήματος, σε όποιον τομέα της υγείας διαπιστώνεται.

«Συζητήσαμε σε μεγάλη έκταση και το θέμα της περιστολής της δημόσιας δαπάνης, εκεί όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχει σπατάλη του δημοσίου χρήματος. Είναι βέβαιο ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών τομών απαιτεί τεχνογνωσία, εμπειρία, καλή συνεργασία και για αυτό τον λόγο ζητήσαμε τη συμπαράσταση της χώρας του στη δική μας προσπάθεια των μεταρρυθμιστικών αλλαγών», τόνισε ο Α. Λυκουρέντζος, μετά τη συνάντηση.

Ο Έλληνας υπουργός Υγείας επισήμανε στον Γερμανό ομόλογό του τον κίνδυνο η οικονομική κρίση να προσλάβει τον χαρακτήρα κοινωνικής κρίσης, με επιπτώσεις στους πολίτες και στην υγεία τους, ενώ ζήτησε βοήθεια σε επίπεδο τεχνοκρατών για το θέμα των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (DRG’s) αλλά και το management των νοσοκομείων και θέματα, όπως είναι ο τουρισμός υγείας, η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και άλλες πρωτοβουλίες οι οποίες θα βοηθήσουν την Ελλάδα στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Από την άλλη πλευρά ο Γερμανός υπουργός Υγείας χαρακτήρισε εξαιρετικά καλή τη συνομιλία με τον Έλληνα ομόλογό του και αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόοδος, λέγοντας:

«Οι πρώτες επιτυχίες έχουν γίνει, πλέον, ορατές. Έχει περιοριστεί η τιμή των φαρμάκων. Δραστηριοποιήθηκα μάλιστα ο ίδιος στις αντίστοιχες φαρμακευτικές εταιρείες στη Γερμανία, δεσμεύοντάς τες να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους. Άρα, νομίζω ότι τα πρώτα καλά αποτελέσματα φαίνονται».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο ίδιος είπε ότι η επίσκεψή του αποτελεί αναγνώριση για την πρόοδο η οποία έχει πραγματοποιηθεί από την Ελλάδα, αλλά εξήγησε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι -κατά τη γνώμη του- απόλυτα αναγκαίες, προκειμένου να μπορέσει μια χώρα να παράσχει με τον ενδεδειγμένο τρόπο υπηρεσίες υγείας στους πολίτες. «Χωρίς αυτές τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να παράσχει υπηρεσίες υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για αυτό και είναι απόλυτα απαραίτητες. Αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε εμείς, είναι να υποστηρίξουμε τη χώρα σας σε επίπεδο οργάνωσης και χρηματοδότησης των νοσοκομείων, διαμόρφωσης τιμών και κάλυψης φαρμάκων, καθώς και γενικά στη χρηστή και αποτελεσματική οργάνωση ολόκληρου του συστήματος της κάλυψης υγείας στην Ελλάδα», ανέφερε.

Στο πλαίσιο της συνάντησης με τον Γερμανό υπουργό Υγείας και τη γερμανική αντιπροσωπεία, υπήρξε ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στον κλάδο Υγείας και παρουσίαση της πρωτοβουλίας «Υγεία εν Δράση».

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στόχο έχει να συντονίσει τις μεταρρυθμιστικές δράσεις του Υπουργείου Υγείας, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία, εμπειρία και δημιουργικότητα 100 και πλέον εμπειρογνωμόνων, Ελλήνων και ξένων, προερχόμενων από τη δημόσια διοίκηση, την ακαδημαϊκή κοινότητα και των ιδιωτικό τομέα, με γνώση και εμπειρία σε μια σειρά τομέων που αποτελούν προτεραιότητα για τη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας στοχεύει στην οικονομική εξυγίανση του ΕΣΥ, μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής δομικών αλλαγών, αλλά και σύγχρονων συστημάτων διοίκησης και ελέγχου, στην εφαρμογή συστημάτων ελέγχου φαρμακευτικής δαπάνης, στην αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στην ανάπτυξη του κλάδου υγείας και στην προσέλκυση επενδύσεων.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *