Προτάσεις-προσθήκες και όχι αναιρέσεις, στο νομοσχέδιο για το ζήτημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που ήδη από την Παρασκευή το απόγευμα βρίσκεται στη Βουλή, κατέθεσε σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με στόχο τη συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μεταρρύθμισης του ΕΟΠΥΥ και τη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).
«Ήταν ένα νομοσχέδιο- σκελετός και εμείς βάζουμε σάρκα», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για αιφνιδιασμό ούτε για αντιπαράθεση με το υπουργείο Υγείας, αλλά για συμπλήρωση των κενών της νομοθετικής πρότασης. Το απόγευμα οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ θα παρουσιασθούν και στον υπουργό Υγείας Ά. Γεωργιάδη και, όπως είπε ο κ. Ρήγας, «πρόκειται για θέματα που πρέπει να επιλυθούν και ο υπουργός δεν θα έχει αντίρρηση». Εξάλλου η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει συνάντηση και με τους εισηγητές των άλλων κομμάτων.
Το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη δημιουργία Δικτύου Πρωτοβάθμιας Υγείας το οποίο θα αναλαμβάνει να παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανά περιοχή ευθύνης. Τα Δίκτυα θα αντιστοιχούν στη διοικητική διαίρεση της χώρας σε καλλικρατικούς δήμους, ώστε να υπάρχει επάρκεια δημόσιων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα. Καθορίζονται δαπάνες ανά καλλικρατικό δήμο και δίνονται κίνητρα οικονομικά ώστε οι επαγγελματίες Υγείας (οικογενειακοί γιατροί και γιατροί ειδικότητας) να συμμετέχουν στο δίκτυο της περιφέρειας και των απομακρυσμένων περιοχών συμμετέχοντας στο τοπικό Δίκτυο.
Ο ΕΟΠΥΥ, ως αγοραστής υπηρεσιών Υγείας από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προτείνεται να έχει σφαιρικό προϋπολογισμό ώστε να γίνεται ορθή αξιοποίηση πόρων.
Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι η εργασιακή σχέση των γιατρών θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, δίνοντας τη δυνατότητα παραμονής όλων των γιατρών στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ σε περίπτωση εθελοντικής αποχώρησης προτείνει την κάλυψη των θέσεων με νέες προκηρύξεις με βάση τα οργανογράμματα του Εθνικού Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Προτείνει επίσης χρονοδιάγραμμα ενός έτους για την ολοκλήρωση του Εθνικού Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και, όπως είπε ο κ. Ρήγας, «πρόθεσή μας είναι η θεσμοθέτηση να γίνει με νόμο και όχι με υπουργικές αποφάσεις, ώστε η μεταρρύθμιση να αντέχει στον χρόνο».
«Το ΠΑΣΟΚ δήλωσε με σαφήνεια από την πρώτη στιγμή ότι με βάση τις θέσεις μας, θα στηρίξει τη Μεταρρύθμιση, που προανήγγειλε το υπουργείο Υγείας», είπε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ενώ μίλησε και για καθυστέρηση παρουσίασης των συνολικών προτάσεων του υπουργείου, «που σε συνδυασμό με τις αναφορές για απολύσεις γιατρών και προσωπικού, δημιούργησαν μια άγονη σύγκρουση στον χώρο της Υγείας».
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Παναγιώτης Ρήγας, Χρήστος Πρωτόπαπας, η γενική γραμματέας Δημοσίας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου και ο αναπληρωτής διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής Σωτήρης Ζώτος, που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, επισήμαναν ότι στόχος της μεταρρύθμισης είναι η ποιοτική αναβάθμιση και η καθολικότητα των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.