Προσθέστε γεύση αλλά όχι κιλά

543762E1C02A75CD1DB325DE83081E69.jpg

  Οι πιο έμπειροι στην υγιεινή διατροφή ξέρουν τα βασικά που πρέπει να προσέξουν όταν τρώνε έξω (φρουτοσαλάτα; ναι. πατατοσαλάτα; όχι.). Όμως, ακόμα και ο πιο προσεκτικός σχετικά με τις θερμίδες μπορεί να παραβλέψει λίγη μαγιονέζα ή μια τριπλή δόση κέτσαπ.

«Ο κόσμος νομίζει ότι αν τρως κάτι και είσαι όρθιος δεν μετράει», αναφέρει η Μόλι Κάτζεν, συγγραφέας του The Moosewood Cookbook. Τα καλά νέα; Μπορείτε να προσθέσετε πολλή γεύση στο φαγητό έναντι ελάχιστων θερμίδων. Διαβάστε πως…

– Μουστάρδα

Δεν πρόκειται να κάνετε λάθος με τη μουστάρδα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με μηδέν θερμίδες, ενώ ακόμα και η γλυκιά μουστάρδα με την οριακή ποσότητα ζάχαρης έχει μόλις 5 θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού.

– Κέτσαπ και σως μπάρμπεκιου

Δεν έχουν πολύ μεγάλο αριθμό θερμίδων -το κέτσαπ έχει 15 ανά κουταλάκι ενώ η σως μπάρμπεκιου έχει 20- αλλά τις αναπληρώνουν με την ποσότητα. Αν σας αρέσουν, έχετε την τάση να βάζετε πολύ. Δοκιμάστε να γαρνίρετε το μπιφτέκι ή το χοτ-ντογκ με σάλτσα ντομάτας. Ακόμα και η συσκευασμένη έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι από το κέτσαπ. Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε το κέτσαπ ή τη σως, ρίξτε μία δόση, όχι μεγαλύτερη από μισό νόμισμα ευρώ στο πιάτο σας. Θα βάζετε έτσι λιγότερο απ’ ό,τι αν ρίχνατε ανέμελα με το μπουκάλι.

– Ντρέσινγκ σαλάτας

Τα περισσότερα κρεμώδη ντρέσινγκ, ακόμα και αυτά που αποκαλούνται «light», έχουν 45 με 70 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας (και συνήθως βάζετε αρκετές στη σαλάτα σας). Φτιάξτε το δικό σας χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο με χυμό λεμόνι ή ξύδι.

– Μαγιονέζα

Η κανονική μαγιονέζα έχει γύρω στις 100 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας, ενώ οι εκδοχές με χαμηλά λιπαρά είναι άγευστα υποκατάστατα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρκεστείτε στο στεγνό ψωμάκι. Αναμείξτε μισό κουταλάκι του γλυκού μαγιονέζα με μουστάρδα και απλώστε τη με φειδώ.

Η ελληνική φύση μας έχει δωρίσει υπέροχα μυρωδικά που κάνουν πιο εύγευστα τα φαγητά σας. Ρίγανη, θυμάρι, δυόσμος προσθέτουν γεύση χωρίς καμία θερμίδα και είναι και αντιοξειδωτικά!

Πηγή: omorfamystika.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *