Προσοχή στις τσάντες πολλαπλών χρήσεων

70CBFDBEB8CE66FB3B1F0DFA199AB92B.jpg

  Μπορεί η χρήση μιας τσάντας πολλαπλών χρήσεων να ηρεμεί την οικολογική μας συνείδηση, αλλά όπως λένε οι ειδικοί, η πράσινη αυτή συνήθεια μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία μας. Για την ακρίβεια, οι καταναλωτές που έχουν εγκαταλείψει τις πλαστικές σακούλες για χάριν των επαναχρησιμοποιήσιμων, φαίνεται να εκθέτουν τον εαυτό τους στον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.

Όπως, αναφέρει και μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, από τη στιγμή που στο Σαν Φρανσίσκο απαγορεύτηκε η χρήση της πλαστικής σακούλας, τα ποσοστά εισαγωγών στα νοσοκομεία και οι θάνατοι από τροφικές ασθένειες σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Μάλιστα, ο επίτιμος καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen, Hugh Pennington, προειδοποιεί ότι οι “φιλικές για το περιβάλλον” σακούλες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ωμού κρέατος ή λαχανικών με το χώμα τους, καθώς τα βακτήριά τους μπορούν εύκολα να μεταφερθούν σε άλλα τρόφιμα, όπως π.χ. σε φρούτα, που θα καταναλωθούν ωμά. Ακόμα και αν τα προϊόντα αυτά είναι συσκευασμένα πρέπει να μεταφέρονται σε πλαστικές σακούλες, καθώς βακτήρια είναι πιθανό να υπάρχουν και στο εξωτερικό μέρος της συσκευασίας.

Συμπληρώνει δε ο καθηγητής ότι ούτε το πλύσιμο στο πλυντήριο ούτε ο ψεκασμός τους με αντιβακτηριακά προϊόντα είναι αρκετά για να σκοτώσουν όλους του μικροοργανισμούς που μεταφέρουν τα παραπάνω προϊόντα και καλό είναι αν οι τσάντες έχουν φθαρεί να αντικαθιστώνται από καινούριες.

Ξεκαθαρίζει, βέβαια, ότι τα προφυλακτικά αυτά μέτρα ισχύουν για την περίπτωση που στις σακούλες μεταφέρονται ωμά κρέατα και λαχανικά με το χώμα τους και όχι για άλλα συσκευασμένα προϊόντα, όπως τα δημητριακά και οι μαρμελάδες.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *