Προς επίσχεση εργασίας οι γιατροί στα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας

giatroi.medium.jpg

Έτοιμοι να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας είναι οι γιατροί των Κέντρων Υγείας της Θεσσαλίας με αφορμή τη μη καταβολή των εφημεριών τους για ολόκληρο σχεδόν το 2015. Μάλιστα, εκπρόσωποι των Ενώσεων Γιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της Θεσσαλίας πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Νέστορα Αντωνίου.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα κάνουν λόγο για σειρά αποφάσεων που «οδηγούν τα Κέντρα Υγείας σε κατάρρευση, τους γιατρούς και τους άλλους υγειονομικούς σε απόγνωση και τους πολίτες να πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος στον βωμό του κέρδους».

Από την πλευρά του ο κ. Αντωνίου επισήμανε ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουν πληρωθεί οι εφημερίες του πρώτου εξαμήνου και στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας, όπως έχει συμβεί και με τους γιατρούς των νοσοκομείων, όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Γιατρών Νοσοκομείων Κέντρων Υγείας Θεσσαλίας, μεταξύ άλλων επισημαίνεται: «Από την 1η Ιανουαρίου 2015, με το νόμο περί ΠΕΔΥ, αφαιρέθηκε η διοικητική δικαιοδοσία, των Κέντρων Υγείας (Κ.Υ.), από τα Νοσοκομεία και πέρασε στις Υγειονομικές Περιφέρειες (Υ.ΠΕ.). Τα αποτελέσματα, αυτής της απόφασης, σε συνδυασμό με τις καταστροφικές πολιτικές υγείας και τις αντικειμενικές και υποκειμενικές ανεπάρκειες και αδυναμίες, των διοικήσεων των Υ.ΠΕ., έχουν οδηγήσει τα Κ.Υ. σε κατάρρευση, τους γιατρούς και τους άλλους υγειονομικούς σε απόγνωση και τους πολίτες να πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος στον βωμό του κέρδους, που μεταφράζεται σε αδικοχαμένες ζωές και αναπηρίες.

Παιδίατροι, μικροβιολόγοι, ακτινολόγοι και οδοντίατροι, είναι είδος υπό εξαφάνιση στα Κ.Υ. και οι ελάχιστοι που έχουν απομείνει, εξαναγκάζονται να ασκούν πλανόδια ιατρική, καλύπτοντας κενά σε άλλα Κ.Υ. και σε Νοσοκομεία. Οι γενικοί γιατροί, καλύπτουν κενά σε Νοσοκομεία, σε καλοκαιρινά εφημεριακά κέντρα, αλλά και σε νησιά, όπου εκβιαστικά και σε συνθήκες γαλέρας, εργάζονται για πάνω από 10 συνεχόμενα εικοσιτετράωρα, απλήρωτοι, χωρίς καμιά ασφάλεια και σε άθλιες συνθήκες διαμονής και διατροφής. Οι ελλείψεις σε υλικά, φάρμακα, αναλώσιμα και εξοπλισμό, είναι δραματικές και ό,τι υπάρχει, είναι παρωχημένο και χαμηλής ποιότητας, τόσο στα Νοσοκομεία, όσο και στα Κ.Υ..

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, οι γιατροί των Κ.Υ. της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδος, που ανήκουν στη διοικητική δικαιοδοσία της 5ης Υ.ΠΕ., παραμένουν απλήρωτοι από εφημερίες, για όλο σχεδόν το 2015. Συγκεκριμένα αποπληρώθηκαν δεδουλευμένα δύο μηνών σε ορισμένα Κ.Υ. και σε άλλα ούτε ενός μηνός.

Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Γιατρών Νοσοκομείων και Κ. Υ. Θεσσαλίας καλούν:

– Τους γιατρούς των Κ.Υ., ολόκληρης της 5ης Υ.Π.Ε., να καταθέσουν δηλώσεις επίσχεσης εργασίας, μέχρι την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους.

– Την πολιτική ηγεσία και το διοικητικό μηχανισμό, για την άμεση καταβολή δεδουλευμένων, από εφημερίες, τόσο στους γιατρούς των Κ.Υ. όσο και σ’ αυτούς των Νοσοκομείων. Σε διεκδίκηση για τις αναγκαίες προσλήψεις, μόνιμου και με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση ιατρικού και λοιπού προσωπικού, για τα Κ.Υ. και τα Νοσοκομεία της χώρας».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *