Πρόληψη καρκίνου του μαστού με φάρμακο για την ελονοσία

 
Ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας μοιάζει να δίνει σοβαρές υποσχέσεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού και μάλιστα πριν καν η νόσος αρχίσει να εκδηλώνεται ενεργά, σύμφωνα με κλινικές δοκιμές που έγιναν στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Μοριακής Ιατρικής (CAPMM) των ΗΠΑ.


«Ο τολμηρός μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι μια βραχυπρόθεσμη θεραπεία από το στόμα που θα προλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού, εξοντώνοντας τα πρόδρομα κύτταρα που ενεργοποιούν τη νόσο», λέει ο Lance Liota, διευθυντής του Κέντρου.

Οι κλινικές δοκιμές που έγιναν με τη χορήγηση της ουσίας χλωροκίνη στόχευαν στην καταστολή του πορογενούς καρκινώματος DCIS, που αποτελεί τον πιο κοινό τύπο προ-διηθητικού καρκίνου του μαστού. Η χλωροκίνη είναι ένα φάρμακο που δίνεται για την πρόληψη ή τη θεραπεία της ελονοσίας. Τα αποτελέσματα από την πρoώρη φάση των πειραμάτων αποδείχτηκαν πολύ ενθαρρυντικά.

«Το πορογενές καρκίνωμα DCIS εμφανίζεται ως λευκές κηλίδες στη μαγνητική τομογραφία του μαστού. Αυτές οι λευκές κηλίδες είναι αποτιτανώσεις που σηματοδοτούν τους γαλακτοφόρους πόρους όπου αναπτύσσονται τα κύτταρα του DCIS», λέει η Virginia Espina, ερευνήτρια στο CAPMM. Όπως διευκρινίζει, πάντως «δεν εξελίσσονται σε καρκίνο όλα τα κύτταρα του DCIS, όμως, όλοι οι τύποι καρκίνου του μαστού περνάνε από το στάδιο DCIS, γι’ αυτό και αναζητούμε τρόπο να απενεργοποιήσουμε αυτά τα ύποπτα κύτταρα».

«Εάν η ασθενής έχει διαγνωστεί με DCIS μετά από μια βιοψία, τότε μπορεί να ακολουθήσει την πειραματική θεραπεία με χλωροκίνη», λέει Espina, προσθέτοντας ότι η μελέτη δεν έρχεται σε αντίθεση με τη συνήθη ιατρική αγωγή.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *