Προλάβετε τη γρίπη με διατροφή και γυμναστική

Η ατομική καθαριότητα, η σωστή διατροφή και η γυμναστική αποτελούν την δυνατότερη ασπίδα του οργανισμού για τη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στις ιώσεις.


Κομβικής σημασίας για την πρόληψη και τον περιορισμό της μετάδοσης των ιώσεων είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η σωστή υγιεινή των χεριών. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα πρέπει να πλένουμε ή να απολυμαίνουμε τα χέρια μας κάθε φορά πριν αγγίξουμε τον ασθενή που βρίσκεται στο περιβάλλον μας ώστε να τον προφυλάξουμε από παθογόνα μικρόβια αλλά και μετά από περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί να εκτεθήκαμε στα σωματικά του υγρά.

Παράλληλα, τονίζουν ότι την ίδια διαδικασία οφείλουμε να ακολουθούμε αν αγγίξουμε αντικείμενα ή έπιπλα που βρίσκονται στο άμεσο άψυχο περιβάλλον του ασθενούς, όπως το κρεβάτι ή το κομοδίνο του, ακόμη και αν δεν έχουμε αγγίξει τον ίδιο. Σημαντική είναι και η χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού, η οποία συνίσταται όταν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα ώστε να χρειάζονται νερό και σαπούνι. Η εφαρμογή του θα πρέπει να διαρκεί 20-30 λεπτά και να γίνεται με τρίψιμο στις παλάμες, τη ραχιαία επιφάνεια του χεριού, τα μεσοδακτύλια διαστήματα, τα δάχτυλα από την πάνω και κάτω πλευρά τους.

Διατροφή
Η σωστή διατροφή βοηθά τον οργανισμό να προλάβει τις ιώσεις αφού ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η σωστή διατροφή κατά τη χειμερινή περίοδο πρέπει να περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς και ιχνοστοιχεία σιδήρου, σεληνίου και ψευδαργύρου. Καλές πηγές σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας, τα ψάρια, το συκώτι, τα φασόλια, οι φακές, το πορτοκάλι και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Σε γενικές γραμμές, πάντως, ο σίδηρος που περιέχουν τα φυτά απορροφάται δυσκολότερα και για τον λόγο αυτό χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες. Ψευδάργυρος περιέχεται στο κόκκινο κρέας, στα στρείδια, στους ηλιόσπορους, στην κολοκύθα, στο γάλα, στο τυρί και στα δημητριακά. Τέλος, το σελήνιο περιλαμβάνεται στα καρύδια, στα ψάρια, στα οστρακόδερμα και στον καρπό της σόγιας.

Αν και καταγράφεται διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βότανα είναι το ίδιο αποτελεσματικά με τα καθημερινά τρόφιμα στην πρόληψη των ιώσεων. Η εχινάκια ηρεμεί το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να μην εμφανίζονται έντονα συμπτώματα κρυολογήματος. Το τζίνσενγκ, σύμφωνα με κάποιες μελέτες, μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο για κρυολόγημα. Αποτελεσματικά έχουν αποδειχθεί και τα συμπληρώματα σκόρδου, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι αυτοί που τα καταναλώνουν έχουν τρεις φορές μικρότερες πιθανότητες να προσβληθούν από γρίπη. Τέλος, μελέτες για τη βιταμίνη C έχουν δείξει ότι η πρόσληψη ενός γραμμαρίου την ημέρα μειώνει δραστικά τα συμπτώματα του κρυολογήματος.

Αθληση
Η γυμναστική με μέτρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι ένας ακόμα τρόπος για την πρόληψη των ιώσεων. Οι άνθρωποι που δεν γυμνάζονται έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από γρίπη ενώ, αντίθετα, η μέτριας έντασης γυμναστική διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Αντίθετα, η σκληρή γυμναστική εγκυμονεί μεγαλύτερους κινδύνους γιατί τις πρώτες ώρες μετά το τέλος της ο οργανισμός είναι πιο επιρρεπής στις χειμερινές ιώσεις. Τέλος, το γέλιο και το σεξ μία ή δύο φορές την εβδομάδα θωρακίζουν τον οργανισμό και τον προστατεύουν από τη γρίπη και το κρυολόγημα.

ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Το σωστό πλύσιμο των χεριών σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ πρέπει να διαρκεί 40 ως 60 δευτερόλεπτα και περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

1 Ανοίγουμε τη βρύση και βρέχουμε τα χέρι μας με τρεχούμενο νερό.

2 Βάζουμε αρκετή ποσότητα σαπουνιού ώστε να καλυφθούν όλες οι επιφάνειες των χεριών.

3 Τρίβουμε τις παλάμες μεταξύ τους,

4 Τρίβουμε την παλάμη του δεξιού χεριού πάνω στη ράχη του αριστερού βάζοντας τα δάχτυλα του δεξιού χεριού στα μεσοδακτύλια διαστήματα του αριστερού.

5 Τρίβουμε τις παλάμες και τα μεσοδακτύλια διαστήματα τοποθετώντας σταυρωτά τα δάχτυλα.

6 Τρίβουμε τις ραχιαίες επιφάνειες των ακροδαχτύλων και των δύο χεριών κλείνοντας το κάθε χέρι μέσα στην παλάμη του άλλου χεριού.

7 Κλείνουμε τον αντίχειρα του αριστερού χεριού μέσα στην παλάμη του δεξιού και τον τρίβουμε με περιστροφικές κινήσεις.

8 Τρίβουμε τα ακροδάχτυλα με περιστροφικές κινήσεις στην παλάμη του άλλου χεριού.

9 Ξεπλένουμε καλά και στεγνώ­νουμε με πετσέτα μιας χρήσεως.

10 Χρησιμοποιούμε την ίδια χαρτοπε­τσέτα για να κλείσουμε τη βρύση.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *