Με την παρουσία 26 διακεκριμένων ομιλητών πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου το Συνέδριο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – ΦΑΡΜΑΚΟ – ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ, το οποίο διοργανώθηκε από τo Health Daily και τη Boussias Communications, με τη συνεργασία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ). Κεντρικός συντονιστής του συνεδρίου ήταν ο Νίκος Πολύζος, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
«Η κρίση δεν πρέπει να μας σταματήσει από το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα στην υγεία», τόνισε ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, ανοίγοντας με ομιλία του το συνέδριο. Ο κ. Κωτσιόπουλος πρόσθεσε ότι στο μεταρρυθμιστικό αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνεται άμεση εφαρμογή των DRGs, διασφάλιση ποιότητας και ασφάλειας, ενώ προωθείται νέα ρύθμιση για τις προμήθειες και τη λειτουργία του ΕΚΑΠΥ για να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος του 30%. Επίσης, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ψηφιστεί ο νόμος για το Πρόγραμμα Ψηφιακού Μετασχηματισμού Υγείας, για το οποίο έχει βρεθεί και το πρόγραμμα χρηματοδότησής του. Εντός του 2021 αναμένεται το πρώτο πλαίσιο αξιολόγησης μονάδων υγείας και ετοιμάζεται νόμος-πλαίσιο για την ψηφιακή υγεία που θα συμπληρώσει το μεγαλεπήβολο αυτό πρόγραμμα.
Ο Μιχάλης Χειμώνας, γενικός διευθυντής, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) στο χαιρετισμό του στο συνέδριο τόνισε ότι εν μέσω πανδημίας ο χώρος του φαρμάκου κλήθηκε να καλύψει την αγορά ενώ, η πανδημία, έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη συνεργασιών πολιτείας και εταιρειών. Ο κλάδος όπως είπε προέβη σε προσφορά 2,3 εκατομμύρια ευρώ στο κράτος. Ενώ, συνέχισε να επενδύει και θα επενδύει στην έρευνα και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τόνισε ωστόσο, ότι είναι υπέρογκα τα ποσά της υπέρβασης που πληρώνουν οι εταιρείες, ενώ χαιρέτησε ως θετικά τα νέα μέτρα που αφορούν στη χρήση των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και στη συνταγογράφηση.
Η Φαίη Κοσμοπούλου, Γενική Διευθύντρια, Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) χαιρέτισε το συνέδριο λέγοντας ότι διεξάγεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τα συστήματα υγείας. Η περίοδος όπως είπε, είναι μια πρόκληση και ευκαιρία για να οργανωθούμε από κοινού για μια καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας. «Από την πλευρά της ελληνική φαρμακοβιομηχανία ανταποκριθήκαμε με τον καλύτερο τρόπο και συνεχίζουμε. Συγκρίνοντας την πραγματικότητα με άλλες χώρες ανταποκριθήκαμε καλύτερα ως χώρα γιατί είχαμε ισχυρή παραγωγική βάση και κάλυψε την αγορά εν μέσω πανδημίας» σημείωσε. Σχετικά με το clawback είπε ότι είναι απαραίτητος ο εξορθολογισμός γιατί είναι ανασταλτικός παράγοντας για επενδύσεις και ειδικά για την ελληνική παραγωγή.
Στην ενότητα με θέμα τα λειτουργικά και οργανωτικά θέματα των νοσοκομείων του συνεδρίου με θέμα το Νοσοκομείο και συντονιστή τον Στέργιο Πόραβο, από την εταιρεία reformed, η Αναστασία Μπαλασοπούλου, Επιστ. Συνεργ. ΕΣΥ, Διευθύντρια Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, 1η ΥΠΕ ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να φτιαχτεί ένας μηχανισμός τιμών και αποζημίωσης, έλεγχος κόστους και ποιότητας μέσω της διάρθρωσης και τιμολόγησης της παρεχόμενης υπηρεσίας και επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν business plan των νοσοκομείων γιατί δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό γι’ αυτό. Η πανδημία ήταν μεγάλη πρόκληση αλλά και ευκαιρία για το σύστημα υγείας, τόνισε η Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη. Στόχος είναι η αναβάθμιση της ποιότητας με λιγότερο κόστος, διάγνωση-παρακολούθηση και θεραπεία για όλους και αξιοποίηση των ψηφιακών λύσεων.
Για την εφαρμογή των DRG (Gr-DRG) στη χώρα μας μίλησε ο Πρόεδρος ΚΕΤΕΚΝΥ Παντελής Μεσσαρόπουλος ο οποίος ανακοίνωσε ότι την 1 Ιανουαρίου 2021 θα έχουν πλήρη εφαρμογή σε όλα τα νοσοκομεία. Θα γίνουν σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ με ειδική ομάδα εργασίας. Για τους στόχους του ΕΚΑΠΥ και τη λειτουργία του σχετικά με τις προμήθειες μίλησε το στέλεχος του ΕΚΑΠΥ Μαρία Γουλιέλμου. Σύμφωνα με την κα Γουλιέλμου η νέα μορφή του ΕΚΠΑΥ θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία. Το 30% των προμηθειών υγείας θα υλοποιηθούν κεντρικά, ενώ θα στελεχωθεί με έμπειρο προσωπικό στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων.
Αναφερόμενη στο κομμάτι της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία η κα Ελπίδα Φωτιάδου, προϊσταμένη υποδιεύθυνσης Ειδικών Εφαρμογών, Διεύθυνση Λειτουργίας και Υποστήριξης Εφαρμογών της ΗΔΙΚΑ, ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει αποφασίσει την επέκταση του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ) στο Νοσοκομειακό περιβάλλον, ώστε να καλύπτει τους εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς καθώς και την ενσωμάτωση των νοσοκομειακών Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων Συνταγογράφησης στο ΣΗΣ.
Η αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 από τα νοσοκομεία συζητήθηκε στην επόμενη ενότητα, με συντονίστρια την Κατερίνα Καστανιώτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διοίκησης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Η Μίνα Γκάγκα, Διευθύντρια Πνευμονολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο «Σωτηρία», και Πρόεδρος ΚΕΣΥ, τόνισε ότι σε καθημερινή βάση ένας μεγάλος αριθμός ατόμων προσέρχονται στο νοσοκομείο για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ για Covid-19, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το δύσκολο ρόλο της διαχείρισης των ύποπτων περιστατικών, καθώς και τη νοσηλεία όσων νοσούν που έχουν αναλάβει τα νοσοκομεία αναφοράς.
Ο Σπυρίδων Αποστολόπουλος, Διοικητής στο Νοσοκομείο «Αττικόν» τόνισε ότι η πανδημία αλλάζει όλα τα δεδομένα στη διαχείριση των περιστατικών σε ένα νοσοκομείο και είναι πλέον μεγάλη ανάγκη για ιατρονοσηλευτικό και άλλο προσωπικό.
Ο Δημήτρης Αντωνίου, Διοικητής στο Νοσοκομείο «Θριάσιο», τόνισε ότι οι προκλήσεις ήταν πολλές, όπως η προστασία του προσωπικού και η διαθεσιμότητα σε είδη ατομικής προστασίας και φάρμακα. Τέλος, ανέφερε ότι πολλά περιστατικά που δεν ήταν αρχικά επείγοντα, κατέστησαν τελικώς επείγοντα, λόγω αδυναμίας προσέλευσης των πολιτών στα εξωτερικά ιατρεία για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Προτάσεις για βελτίωση των διαδικασιών αναφορικά με το νοσοκομειακό φάρμακο κατατέθηκαν στο συνέδριο με θέμα το Νοσοκομείο και ειδικότερα στην ενότητα που συντόνισε η Δέσποινα Μακριδάκη, Κλινική Φαρμακοποιός, Διευθύντρια στο Ενοποιημένο Φαρμακείο των νοσοκομείων Σισμανόγλειο και Αμαλία Φλέμιγκ, και πρόεδρος ΠΕΦΝΙ.
Τη διαβεβαίωση ότι θα εφαρμοστεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στα νοσοκομεία και ότι θα γίνουν σημαντικές προσπάθειες ώστε να μη χορηγούνται ανεξέλεγκτα τα φάρμακα στα νοσοκομεία, έδωσε ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου. Οι προτάσεις για τον εξορθολογισμό της δαπάνης για το νοσοκομειακό φάρμακο που ανέφερε, περιλαμβάνουν σύνταξη και καταγραφή προϋπολογισμού σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε νοσοκομείου, τη χρήση εργαλείων στατιστικής για την ανάλυση κάθε 5ετίας, και την κατανομή του προϋπολογισμού σε κάθε νοσοκομείο ανά κλινική.
Στο τρίπτυχο της ιδιαιτερότητας του νοσοκομειακού φαρμάκου που είναι η ποιότητα, η επάρκεια και η τιμή αναφέρθηκε στην ομιλία του, στο χθεσινό συνέδριο «Νοσοκομείο – Φάρμακο – Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός», ο αντιπρόεδρος της DEMO, Δημήτρης Δέμος. Όπως ανέλυσε, τα νοσοκομειακά φάρμακα πρέπει να είναι υψίστης ποιότητας γιατί στην πλειοψηφία τους είναι ενέσιμα και οποιοδήποτε «ελάττωμα» θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για τη ζωή του ασθενούς. Σχετικά με την τιμολόγηση του νοσοκομειακού φαρμάκου στην Ελλάδα, ο κ. Δέμος σημείωσε ότι θα έπρεπε να γίνεται ένας πανεθνικός διαγωνισμός που να καταλήγει σε 2-3 μειοδότες (50-30-20), έτσι ώστε να καλύπτεται και το θέμα της επάρκειας και να υπάρχουν και οικονομικά οφέλη για το κράτος.
Ο Κωνσταντίνος Παναγούλιας, Αναπληρωτής Πρόεδρος Δ.Σ., Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Αντιπρόεδρος ΒΙΑΝΕΞ, αναφερόμενος στο νοσοκομειακό φάρμακο από την πλευρά της βιομηχανίας, τόνισε ότι μόνο για το 2020 η υπέρβαση στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων θα φτάσει στα 420 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι 1 στα 4 φάρμακα δίνονται δωρεάν από τις εταιρείες. Οι διοικήσεις δεν έχουν λόγο να μειώσουν τις υπερβάσεις στα νοσοκομεία, αφού τις πληρώνουν οι εταιρείες, ενώ σοβαρό θέμα αποτελεί και η έλλειψη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να μη γίνεται ορθολογική διαχείριση των φαρμάκων.
Ο Γιώργος Παπάζογλου, Γενικός Γραμματέας, Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), επεσήμανε ότι η είσοδος νέων καινοτόμων και κατ’ επέκταση ακριβών φαρμάκων έχει εκτοξεύσει τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων, ενώ το θέμα του clawback είναι πολύ σοβαρό, πρέπει να μειωθεί άμεσα, ειδικά το νοσοκομειακό, γιατί πολλές εταιρείες μπορεί να μην αντέξουν στο μέλλον να ανταποκριθούν.
Στην τελευταία ενότητα του συνεδρίου με θέμα το Νοσοκομείο, ο Γιώργος Στεφανόπουλος, από την εταιρεία reformed, τόνισε ότι πλέον έχει έλθει η ώρα να μιλήσουμε για μετασχηματισμό στη λειτουργία του νοσοκομείου, καθώς έχουν μεν γίνει παρεμβάσεις, αλλά δεν έχουν αποδώσει στο βαθμό που περιμέναμε.
Ο Γεώργιος Μπραουδάκης, Γενικός Διευθυντής-Διαχειριστής, CMT Προοπτική, κατέθεσε σημαντικές προτάσεις προς τις διοικήσεις των Μονάδων Υγείας για ένα καλύτερο και πιο αποδοτικό σύστημα υγείας σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνεται η ενίσχυση της θέσης και της δυναμικής της Μονάδας με την ανάπτυξη των κατάλληλων Επιχειρησιακών Σχεδίων, η ανάπτυξη Νέων Ψηφιακών Διαδικασιών για την απλοποίηση του Διοικητικού, Επιτελικού έργου, του έργου φροντίδας αλλά και της μείωσης της ταλαιπωρίας των ασθενών, καθώς και η υποστήριξη Προγραμμάτων Εκπαίδευσης Προσωπικού.
Η Αδαμαντία Εγγλεζοπούλου, Αναπληρώτρια Διοικήτρια ΓΝΑ Λαϊκό, μίλησε για τον ρόλο της διοίκησης νοσοκομείου στη βελτίωση ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Όπως είπε, έχει μεγάλη σημασία το ποιες πρακτικές εφαρμόζονται σε ένα νοσοκομείο για τον έλεγχο των λοιμώξεων πρωτίστως, ενώ είναι απαραίτητο να διατίθενται οι πόροι στα τμήματα που υπάρχει ανάγκη για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, δομές και προσωπικό, αλλά και να ελέγχεται η εφαρμογή όλων των πρακτικών που ακολουθούνται αν γίνονται όντως και μάλιστα αν γίνονται σωστά.
Τέλος, ο Δημήτριος Τσαλικάκης, Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ανέφερε ότι η περίοδος της πανδημίας είναι πολύ δύσκολη για τις υγειονομικές περιφέρειες και τα νοσοκομεία. Υπάρχουν διπλά ΤΕΠ, διπλές κλινικές, πρωτόγνωρες καταστάσεις, που δεν απαιτούν διοίκηση, αλλά διαχείριση κρίσεων.
Χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι: CMT Prooptiki, Demo ABEE και υποστηρικτές οι IQVΙΑ και Roche.